5 tips voor als je met de auto naar Hongarije gaat

08 May 2024

Ga je dit jaar met de auto naar Hongarije? Dan kun je vast wel een aantal goede tips gebruiken. Zeker wanneer je er nog nooit bent geweest. Wist je namelijk dat wanneer je in Hongarije met de auto rijdt, je een goedgekeurd vignet op zak moet hebben? Dit komt doordat de meeste wegen in Hongarije tolwegen zijn en daar moet je een vignet voor hebben. Wil je zeker weten dat je goed voorbereid op reis gaat? Dan helpt dit artikel je in ieder geval goed op weg.

1. Wees verzekerd van een Hongarije vignet

Voordat je de Hongaarse snelwegen betreedt, is het essentieel om een Hongarije vignet aan te schaffen. Dit vignet Hongarije is vereist voor alle motorvoertuigen met een toegestaan maximumgewicht tot 3,5 ton. Het vignette hungary is geldig voor een bepaalde periode en moet op de voorruit van je voertuig worden geplaatst. Hierdoor kun je zonder problemen de tolwegen gebruiken en voorkom je boetes of vertragingen. Laat je overigens niet verkeerd informeren wanneer er gezegd wordt dat dit alleen voor Hongaarse auto’s is. Iedereen die gebruik maakt van de Hongaarse snelwegen, heeft een hungary vignette nodig. 

2. Met de auto? Zorg voor een uitgestippeld plan

Hongarije heeft een uitgebreid snelwegennetwerk, maar het kan soms verwarrend zijn om de juiste afslagen te nemen, vooral als je niet bekend bent met het land. Het is daarom slim om je reisroutes vooraf te plannen met behulp van GPS-navigatie of online kaarten. Zorg ervoor dat je de tolwegen opneemt in je routeplanning en houd rekening met eventuele omleidingen of wegwerkzaamheden. En zoals bij punt 1 al eerder benoemd, haal vandaag nog je vignet hungary in huis.

3. Zorg voor voldoende cash geld 

Hoewel veel tolwegen in Hongarije elektronische betalingen accepteren, is het verstandig om altijd voldoende contant geld bij je te hebben. Sommige kleinere tolpoorten kunnen geen kaartbetalingen verwerken, dus contant geld is handig om vertragingen te voorkomen. Zorg ervoor dat je Hongaarse forinten bij je hebt, aangezien euro's mogelijk niet overal worden geaccepteerd.

4. Verkijk je niet op en houd rekening met tolkosten

De tolkosten op Hongaarse snelwegen kunnen variëren afhankelijk van het type voertuig en de afstand die je aflegt. Het is handig om vooraf een schatting te maken van de verwachte tolkosten voor je reis, zodat je hier budgettaire ruimte voor kunt plannen. Online tools en apps kunnen je helpen bij het berekenen van deze kosten op basis van je voertuigcategorie en de gereden afstand.

5. Let op alle verkeersregels 

Naast het gebruik van tolwegen is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verkeersregels en veiligheidsvoorschriften in Hongarije. Let bijvoorbeeld op de maximumsnelheden op snelwegen en binnensteden, het gebruik van veiligheidsgordels voor alle inzittenden en het verbod op alcohol achter het stuur. Door je aan deze regels te houden, zorg je niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor een vlotte reiservaring.

Of je nu naar de bruisende hoofdstad Boedapest gaat of de prachtige natuur van het Hongaarse platteland wilt verkennen, deze tips zullen je helpen om je reis soepel en stressvrij te laten verlopen. Vergeet niet om het Hongarije vignet aan te schaffen voordat je de tolwegen betreedt en geniet van je avontuur in dit fascinerende land.