Geen diploma en toch werken in de techniek? Dat kan!

01 Dec 2023

Heb je altijd al een baan in de techniek geambieerd? Maar is het er nooit van gekomen om daadwerkelijk een opleiding te volgen? Of was dit door omstandigheden simpelweg niet mogelijk? Dan voelt dit misschien nog altijd als een verloren kans. Nu doe je werk waar je uiteraard wel de rekeningen van kunt betalen, maar waar je hart niet ligt. Als je hart niet bij je werk ligt, zal je daar op de lange termijn alleen maar heel ongelukkig van worden. Daarom is het goed om te weten dat alles mogelijk is. Zelfs op latere leeftijd en ook als je nog geen diploma hebt. Dus wil je dolgraag loodgieter worden of een baan vinden in de installatietechniek? Weet dan dat er meer mogelijk is dan je denkt. 

Volg een omscholingstraject 

Opleidingsinstituut Strevon werkt nauw samen met bedrijven binnen de technische sector om zo het tekort aan personeel te verlagen. Dat betekent dat ze er samen alles aan doen om mensen te helpen bij het omscholen en om een baan binnen de techniek aantrekkelijker te maken. Hierbij richten ze zich vooral op de zogenaamde omscholers. Dit zijn mensen die al langer werkzaam zijn binnen een andere sector, maar toch de motivatie hebben om richting de techniek te gaan. Tegelijkertijd is dit ook heel spannend. Je geeft immers een betaalde baan op om iets heel anders te gaan doen. Jezelf laten omscholen zonder inkomsten is financieel niet haalbaar. Strevon maakt dit wél haalbaar door het omscholingstraject te vergoeden en er direct voor te zorgen dat je tegen betaling aan het werk kunt. 

Een groot onderdeel van dit traject is immers dat je ervaring opdoet in de praktijk. Strevon streeft ernaar om nieuwe medewerkers binnen 1,5 jaar klaar te stomen. Vanaf dan kunnen zij geheel zelfstandig aan de slag. 

Na een dergelijk traject is er ook een goede kans op baanzekerheid. Meestal mag je bij het leerbedrijf blijven. Dit biedt veel voordelen. Zo weet je zeker dat je na het afronden van je opleiding installatietechniek in dienst kunt blijven en niet eerst weer op zoek moet naar een baan. Ook voor het bedrijf heeft het voordelen. Al de tijd die ze in jou hebben geïnvesteerd, krijgen ze nu immers terug. 

Trek de stoute schoenen aan en solliciteer 

Ook zonder enige werkervaring of diploma’s is er vaak veel mogelijk. Technische bedrijven staan momenteel te springen om nieuwe werklieden. Ze doen er alles aan om werknemers aan te trekken en vast te houden. Het is dan ook zonde om hier geen gebruik van te maken. Wees niet bang om contact op te nemen met een bedrijf en je situatie uit te leggen. Vertel hoe graag je bij dit bedrijf aan de slag wil gaan, maar wees ook eerlijk over je kennis en ervaring. Als jij bereid bent om te leren en ontzettend gemotiveerd bent om in de techniek te werken, dan zijn bedrijven al heel snel bereid om met je in zee te gaan.