Installeer een EPDM dak veilig met deze tips

25 Oct 2022

Het EPDM dak wordt steeds populairder. Dit komt onder meer door de geweldige prestaties en lange levensduur van dit materiaal, al speelt het eenvoudige applicatieproces hierbij ook een rol. Je hoeft namelijk alleen maar een handleiding en eventueel een tutorial op YouTube te kijken om te leren hoe je zelf EPDM folie op je plat dak aanbrengt. Bij het uitvoeren van dit klusje is het van belang dat je deze tips gebruikt zodat je veilig aan de slag gaat.

Lees de productverpakking

Dit ligt misschien voor de hand, maar toch zijn er veel doe-het-zelvers die het te veel moeite vinden om de productverpakking van het EPDM pakket te lezen. Heel onverstandig! Op de verpakking staan namelijk veel belangrijke details over het aanbrengen van de folie. Bovendien moet je op de hoogte zijn van de gezondheids- en veiligheidsrisico’s van de lijm en kit die je gebruikt tijdens het installatieproces. Lees dus zorgvuldig alle instructies door voordat je daadwerkelijk het EPDM op je dak plaatst. 

Werk niet alleen

Dit is waarschijnlijk een van de meest fundamentele adviezen die experts altijd geven aan iedereen die een project met een hoog risico uitvoert. Dit is het installeren van een EPDM dak natuurlijk ook en daarom is het verstandig om samen met iemand anders te werken aan deze klus. Dit is niet alleen veiliger, het is ook nog eens veel praktischer. Eventuele obstakels tijdens het installatieproces kun je immers beter samen dan alleen overwinnen! 

 

Draag de juiste kleding en bescherming

Het is daarnaast belangrijk om geschikte kleding te dragen als je EPDM op een plat dak aanbrengt. De volgende attributen moet je dus zeker kopen voordat je start met de klus: een veiligheidsbril, goed grijpende schoenen, chemicaliënbestendige handschoenen en beschermende en stevige kleding. Oude, loszittende kleding moet je juist beslist niet dragen als je gaat werken met EPDM. Een mondkapje dragen kan ook slim zijn vanwege de chemicaliën die de EPDM lijm bevat. 

Wees voorzichtig 

Voor het installeren van EPDM op een dak moet je uiteraard de hoogte in. Het mag dan wel een tuinhuisje zijn, alsnog is het belangrijk om voorzichtig te zijn als je een paar meter van de grond bent. Wees dus constant op je hoede en kijk goed naar waar je staat en waar je je voeten neerzet. Voor je het weet, raak je uit balans en val je ineens door de lucht met alle gevolgen van dien.