Tips om je smartphone langer te gebruiken

30 Jun 2023

Ken je dat? Je telefoonabonnement loopt bijna af en ondertussen is je smartphone echt al aan vervanging toe. Je kijkt de maanden voorbij totdat je weer een nieuw abonnement met toestel kunt afsluiten. Gek eigenlijk dat een smartphone meestal niet langer dan twee jaar wordt gebruikt en soms zelfs al eerder aan vervanging toe is. Dat moet toch anders kunnen? 

Dat klopt. Een smartphone zou in principe echt wel langer mee moeten gaan. Bij juist gebruik kan je hier toch wel enkele jaren plezier van hebben. Misschien zelfs lang genoeg om een sim only abonnement af te sluiten en maandelijks geld te besparen. Waarom zou je immers een telefoon vervangen als deze het nog prima doet? 

Maar hoe pak je dit dan aan? Wat verstaan we onder ‘juist gebruik’ van een mobiele telefoon? Hoe zorg je ervoor dat jouw smartphone voortaan langer mee zal gaan?

Hoe lang gaat een smartphone mee? 

Het is geen geheim dat de levensduur van mobiele telefoons door de jaren heen flink afgenomen is. We kennen allemaal nog wel de eerste telefoons die met geen mogelijkheid stuk te krijgen waren. Denk maar eens aan de oude Nokia’s die je van hoogte kon laten vallen en waarbij er nog niets gebeurde. Maar door de jaren heen zijn we telefoons op steeds meer manieren gaan gebruiken. Een smartphone is tegenwoordig multifunctioneel. Wat we nu kunnen met onze telefoons, hadden we pakweg dertig jaar geleden nooit voor mogelijk gehouden. Tegelijkertijd heeft dit ze ook kwetsbaarder gemaakt. 

De meeste mensen doen gemiddeld zo’n twee tot drie jaar met hun smartphone. Dan moeten ze deze wel vervangen. Die levensduur zou echter nog wel iets verlengd kunnen worden. Door goed op te letten, zou je hier zeker nog wel een jaartje extra aan toe kunnen voegen. 

Smartphone beschermen 

Een smartphone is gewoon erg kwetsbaar. Een van de belangrijkste redenen om een nieuwe telefoon te kopen is dan ook omdat er schade is aan de huidige telefoon. Je zou dit echter kunnen voorkomen door de nodige beschermingsmaatregelen te treffen. Dat begint al bij het juiste hoesje en een screenprotector. 

Bespaar zeker niet op het hoesje, want deze is echt noodzakelijk om je telefoon te beschermen. Hoe voorzichtig je hier ook mee omgaat, bijna iedereen laat hun telefoon weleens uit de handen vallen. Hier ontkom je bijna niet aan. Met een goed hoesje en screenprotector voorkom je dat je telefoon vervolgens direct gebarsten is. 

Als je langer met je huidige telefoon kunt doen, biedt dit ook de mogelijkheid om voor sim only maandelijks opzegbaar te kiezen. Zo hoef je niet direct voor een lang abonnement met toestel te gaan en kan je het maandelijks aanpassen. Op deze manier ben je erg flexibel in je keuze. 

Batterij 

Nog een belangrijke reden om een andere telefoon te kiezen is een verslechterde batterij. Als je je smartphone meerdere malen per dag moet opladen, dan kan dit genoeg reden zijn om uit te kijken naar een andere telefoon. Dit zien we met regelmaat gebeuren. De accu van een smartphone loopt gedurende zijn leven namelijk langzaam terug. Soms versnelt dit proces door verkeerd opladen en actief gebruik. Het is dan ook belangrijk om de accu zo min mogelijk te belasten. 

Dit doe je door regelmatig de energiebesparingsmodus aan te zetten, de helderheid te verlagen en oude apps van je telefoon te verwijderen. Let ook op met opladen. Laat je telefoon bijvoorbeeld nooit de hele nacht aan de lader hangen.