Veiligheid boven alles: Hoe vaak moet je je motorhelm vervangen?

01 Nov 2023

Een motorhelm is een cruciaal onderdeel van de uitrusting voor elke motorrijder. Het biedt bescherming voor je hoofd en hersenen en kan levens redden in geval van een ongeval. Maar net als alle andere uitrusting heeft ook een motorhelm een beperkte levensduur. In dit artikel zullen we bespreken waarom het belangrijk is om je motorhelm regelmatig te vervangen en richtlijnen bieden voor de levensduur van een helm, evenals tekenen van slijtage om op te letten.

Waarom moet je je motorhelm vervangen?

Veiligheid staat voorop: De voornaamste reden om je motorhelm regelmatig te vervangen, is om ervoor te zorgen dat je te allen tijde de beste bescherming hebt. Helmtechnologie en materialen evolueren voortdurend, en een nieuwe helm zal over het algemeen betere bescherming bieden dan een oude.

Veroudering van materialen: De materialen in een helm kunnen na verloop van tijd verslechteren, zelfs als de helm niet wordt blootgesteld aan directe schade. Blootstelling aan zonlicht, warmte en vocht kan de structuur en prestaties van de helm beïnvloeden.

Schade die niet zichtbaar is: Soms kan een helm schade oplopen die niet zichtbaar is voor het blote oog. Een klap of val kan de integriteit van de helm verminderen, zelfs als er geen uiterlijke tekenen van schade zijn.

Richtlijnen voor de levensduur van een helm

De levensduur van een motorhelm varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals het materiaal van de helm en de frequentie van gebruik. Over het algemeen wordt aanbevolen om een motorhelm elke 5-7 jaar te vervangen. Hier zijn enkele richtlijnen:

Als je helm is blootgesteld aan een ernstige impact (bijvoorbeeld bij een ongeval), moet je deze onmiddellijk vervangen, zelfs als er geen zichtbare schade is.

Als je helm begint te vertonen, zoals scheuren, barsten, vervorming van het buitenschaal, of loszittende onderdelen, is het tijd om deze te vervangen.

Als je helm vaak wordt blootgesteld aan extreme omstandigheden, zoals intens zonlicht, regen of extreme temperaturen, kan deze eerder slijten. Controleer regelmatig op tekenen van slijtage.

Tekenen van slijtage om op te letten

Slijtage aan het buitenschaal: Kijk naar tekenen van krassen, deuken of barsten in het buitenschaal van de helm.

Binnenvoering en kussens: Controleer of de binnenvoering en kussens versleten of beschadigd zijn. Dit kan de pasvorm en het comfort van de helm beïnvloeden.

Kinband en sluiting: Zorg ervoor dat de kinband en de sluiting goed functioneren en niet versleten zijn.

Visier: Als je helm een vizier heeft, controleer dan of dit niet bekrast, verkleurd of gebarsten is.


Als het tijd is om je helm te vervangen, kun je terecht bij betrouwbare bronnen zoals voordeelhelmen, waar je een breed scala aan helmen kunt vinden die aan de nieuwste veiligheidsnormen voldoen.