Wonen en werken in Nederland: welke verzekeringen heb je nodig?

14 Mar 2023

Als je als Midden- of Oost-Europeaan verhuist naar Nederland, is het goed om te weten wat voor verzekeringen je precies moet aanvragen. Omdat je als inwoner in Nederland te maken hebt met de verzekeringsplicht, moet je in elk geval een basis zorgverzekering afsluiten. Daarnaast is het voor iedere autobezitter verplicht om minimaal een WA-verzekering te nemen, en eventueel een aanvullende dekking. Pas als je een autoverzekering hebt, mag je legaal de weg op.
We hebben in dit artikel de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet over de verplichte Nederlandse verzekeringen. 

Je auto verzekeren

Ben je in het bezit van een privé auto of heb je een auto aangeschaft via je bedrijf? Voor iedere inwoner die een voertuig op zijn of haar naam heeft staan, is het verplicht om in elk geval een WA-verzekering af te sluiten. Met deze autoverzekering kun je de kosten vergoed krijgen als je schade aanricht aan de auto van iemand anders in het verkeer. Daarnaast kan het ook verstandig zijn om een extra dekking te nemen, zoals de WA+ Beperkt Casco of Allrisk dekking. Hiermee kun je meerdere soorten schade vergoed krijgen, en ook de kosten bij schade aan je eigen auto declareren. 

Een autoverzekering voor nieuwe inwoners

Misschien heb je nog geen autoverzekering gevonden en zou je graag geholpen worden in je eigen taal. Dan is Polisa verzekeringen waarschijnlijk een goede optie voor je. Polisa is opgericht voor mensen die vanuit Midden- en Oost-Europa naar Nederland verhuizen. Ze willen het jou als nieuwe inwoner eenvoudig maken om een verzekering af te sluiten, door een klantenservice in je eigen taal aan te bieden. Zo kun je communiceren in de taal die je goed kent. Daarnaast kun je bij Polisa korting krijgen op je premie, door de schadevrije jaren uit je geboorteland mee te nemen in je berekening. 

Een bestelbus verzekeren

Staat er een bestelauto of bestelbus op jouw bedrijfsnaam? Ook voor deze auto moet je een verzekering aanvragen. Om deze verzekering probleemloos af te sluiten, raden we je aan om voor een bestelautoverzekering Polisa te kiezen. Vanwege de service in je eigen taal weet je zeker dat de aanvraag goed verloopt en dat alle informatie over de voorwaarden helemaal begrijpelijk zijn. 

Zorgverzekering

Zodra je in Nederland bent ingeschreven bij de gemeente, ben je ook verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Via deze verzekering worden de belangrijkste zorgkosten vergoed zoals kosten voor het ziekenhuis en medicijnen, maar ook de rekeningen van de huisarts, psycholoog of psychiater. Als je verwacht veel andere zorgkosten te krijgen komend jaar, zoals bijvoorbeeld tandartskosten of kosten voor fysiotherapie behandelingen, kun je naast het basispakket een aanvullende verzekering afsluiten. Deze vergoedt de zorgkosten die niet binnen het basispakket vallen.

Kortom: regel je verzekeringen direct voor een zorgeloze toekomst in Nederland!