10 tips bij het afsluiten van een autoverzekering

29 Apr 2021

Een autoverzekering afsluiten is niet heel moeilijk. De premies van autoverzekeringen kunnen op gebied van premie op elkaar lijken, maar er zijn toch punten waarop ze van elkaar kunnen verschillen. Je hebt namelijk verschillende keuzes in het afsluiten van een autoverzekering. Je moet denken aan welke dekking nodig is voor je auto, hoeveel eigen risico je wilt nemen of je wel of geen aanvullende verzekering neemt. Hieronder staan tien tips die je helpen voor het afsluiten van een autoverzekering. 

Tip 1: Kies de juiste dekking

Wanneer je auto hebt aangeschaft, ben je verplicht om je auto te laten verzekeren. Hiervoor sluit je een autoverzekering af met een minimale WA-dekking. Een WA-verzekering is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering vergoedt de schade die jij met je auto bij een ander veroorzaakt. Als je in het bezit bent van een auto, ben je verplicht om deze verzekering af te sluiten. Het is wel zo dat wanneer je zelf schade hebt gereden aan je eigen auto, dat je daarvoor niet verzekerd bent. Het is verstandig om een WA-verzekering te nemen wanneer je auto acht jaar of ouder is. Voor nieuwe auto’s is het slim om te kiezen voor een WA + Casco dekking. 

Tip 2: Bepaal je eigen risico

Wanneer je een autoverzekering afsluit heb je ook een eigen risico, waarbij je een gedeelte van de schade zelf betaalt. Bij veel verzekeringen ligt dit vaak tussen de € 130,- en € 150,- euro. Je kunt ook kiezen voor een hoger eigen risico, dan krijg je korting op je verzekering. Maar het werkt ook andersom wanneer je minder eigen risico wilt, dan wordt je premie dus hoger. Het eigen risico geldt eigenlijk op iedere schadegebeurtenis. Het maakt dus niet wat de schade is, het eigen risico blijft hetzelfde. Schades die onder de WA-dekking vallen, geldt het eigen risico meestal niet. Wanneer je een autoverzekering afsluit, let dan goed op de hoogte van het eigen risico. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een all risk verzekering.

Tip 3: Schadevrije jaren

Voor ieder jaar waarin je geen schade rijdt, krijg je schadevrije jaren. Dit houdt in dat je uiteindelijk korting kan krijgen op je premie, omdat je al een aantal jaar geen schade hebt gereden. Het enige nadeel is wel dat wanneer je schade rijdt, je uiteindelijk weer meer geld gaat betalen omdat je dan je schadevrije jaren kwijt bent. Bij elke verzekeraar is is het verschillend hoeveel premie je dan meer gaat betalen, nadat je schade hebt gereden. 

Tip 4: Schade in het buitenland

Veel Nederlanders gaan vaak met de auto op vakantie. Het is dan wel belangrijk om je autoverzekering te controleren, voordat je naar het buitenland gaat. Het is namelijk niet zo dat je in elk land verzekerd bent voor schade. Zaken zoals het regelen van vervangend vervoer zijn meestal niet verzekerd. 

Tip 5: Hoeveel kilometer rijdt je per jaar

Verzekeraars kunnen de hoogte van de premie laten afhangen van het aantal kilometers die je per jaar rijdt. Wanneer je dus weinig kilometers per jaar rijdt, is het mogelijk dat je premie ook minder hoog is. Het is belangrijk dat je een goede inschatting laat maken, het kan namelijk gevolgen hebben bij het vergoeden van schade. 

Tip 6: Verzekerd van extra rechtsbijstand

De verkeersrechtsbijstandverzekering biedt hulp bij het verhalen van schade die je kunt ophalen met je auto in alle andere situaties in het verkeer.  Dit houdt ook in als voetganger of fietser. Deze verzekering is een aanvullende verzekering die je bij je auto kunt nemen. 

Tip 7: Vergeet de accessoires niet

Accessoires die standaard op nieuwe auto’s zitten, zijn meeverzekerd. Maar extra accessoires die zijn toegevoegd moeten speciaal worden opgegeven voor de autoverzekering. Een voorbeeld hiervan is een trekhaak die later aan de auto is gemonteerd, deze is dan standaard niet meeverzekerd. Ook wanneer je dure velgen voor je auto aanschaft, is het verstandig om dit ook te verzekeren. Je kunt tijdens het afsluiten van een autoverzekering de toegevoegde accessoires erbij toevoegen. 

Tip 8: Bespaar op de juiste manier

Wanneer je wilt besparen op je autoverzekering, kun je kiezen voor een beperkte dekking. Doe van te voren eerst onderzoek of een andere verzekering niet dezelfde dekking biedt voor een goedkopere prijs.

Tip 9: Gebruik je schadevrij jaren

Heb je door de jaren heen schadevrije jaren opgebouwd, in een auto die je hebt verzekerd. Dan zou je gebruik kunnen maken van een tweede autoregeling, hiermee krijg je korting op je tweede auto verzekering met je opgebouwde schadevrije jaren.

Tip 10: Krijg je aankoopwaarde terug

Wanneer binnen een bepaalde periode je de auto total-loss rijdt kan je via de aankoopwaarderegeling er voor zorgen dat je het aankoopbedrag terugkrijgt. Het is belangrijk dat je wel de aankoopbon hebt en je de auto bij een erkende garage hebt gekocht.

Een auto verzekeren moet met deze tips moet een stuk makkelijker worden en we hopen daarom ook dat je een bijpassende verzekering kunt vinden!