5 tips voor het kopen van een verlovingsring

18 Mar 2021

Het aanbod verlovingsringen is vandaag de dag ontzettend groot. Hierdoor vinden veel mensen het lastig om zo’n ring te kopen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Dan kies je mogelijk lukraak een verlovingsring uit. Dit kan goed uitpakken, maar de kans is groot dat je jouw partner niet tevreden stemt met de ring. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Om te voorkomen dat je een flater slaat, geven wij je hier 5 tips voor het kopen van een verlovingsring.

1. Luister goed naar je partner

Om te voorkomen dat je de verkeerde verlovingsring koopt, luister je goed naar jouw partner. Spits je oren als zij over sieraden praat, want dit kan je waardevolle informatie opleveren. Luister vooral goed naar hetgeen jouw partner zegt over de uitstraling van een sieraad. Dit kan je bijvoorbeeld helpen om de kleur van de verlovingsring te bepalen. Mogelijk achterhaal je ook wel of jouw partner een verlovingsring met of zonder steen wil door goed naar haar te luisteren. 

2. Win advies in bij naasten

Praat je nooit over sieraden met jouw partner? Dan is het verdacht als je haar hier ineens naar vraagt. Jouw partner krijgt hierdoor mogelijk het vermoeden dat je een aanzoek plant en dat wil je voorkomen. Richt je daarom eens tot familie en vrienden of vriendinnen van jouw partner. Zij kunnen je ongetwijfeld wat meer vertellen over de sieradenvoorkeur van jouw partner. Overweeg om hen in vertrouwen te nemen en vertel ze wat je van plan bent. In dat geval kunnen zij je ook helpen bij het treffen van andere voorbereidingen voor het aanzoek. 

3. Stel een budget vast 

De prijs van een verlovingsring is afhankelijk van een aantal factoren. Kies je voor een gouden ring? Dan ben je hier vaak meer geld aan kwijt dan aan een ring van zilver. Ook de steen is van invloed op de prijs. Zo is een verlovingsring met diamant een stuk duurder dan een ring met edelsteen. Om te voorkomen dat je te veel geld uitgeeft aan de verlovingsring, stel je een budget vast. Een budget helpt jou bovendien om te filteren in het aanbod. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om een verlovingsring te vinden. 

4. Vergis je niet in de maat

Veel mannen richten zich uitsluitend tot de uitstraling van een ring. Dit is begrijpelijk, want je wilt wel dat jouw partner er helemaal weg van is. Toch is de maat minstens net zo belangrijk. De ring moet straks namelijk wel perfect om de vinger van jouw geliefde passen. Koop een verlovingsring daarom niet voordat je de maat weet. Hoe je deze achterhaalt? Dat kan op verschillende manieren. Je kunt zelf de binnenmaat meten met behulp van een rolmaat. Bang dat je je vergist in de maat? Neem dan stiekem een recent gedragen ring van jouw partner mee naar een juwelier. 

5. Overweeg een verlovingsringen set te kopen

In Nederland is het gebruikelijk dat alleen de vrouw een verlovingsring draagt. Toch zijn er ook mannen die zo’n ring om hun vinger willen schuiven na een verloving. Geldt dit ook voor jou? Overweeg dan een verlovingsringen set te kopen. Zo’n set biedt jou verschillende voordelen. Allereerst koop je twee ringen die op elkaar lijken. Hierdoor dragen jij en jouw aanstaande vrouw straks ringen die bij elkaar passen. Bovendien bespaar je vaak geld. Een verlovingsringen set kost over het algemeen namelijk minder dan twee losse ringen.