Alles over schadevergoeding bij letselschade
18 Nov 2020
In dit artikel beantwoord ik drie vragen over letselschade die jou na dit artikel meer informatie geeft over wat letselschade nou precies inhoudt en hoe je het beste kunt aanpakken wanneer je betrokken bent geweest bij een ongeval.
Wat is letselschade?
Letselschade is schade die je door lichamelijke verwondingen of psychische problemen hebt opgelopen. Deze schade heb je kunnen opgelopen door een ongeval op je werk, verkeersongeluk of een medische fout die is gemaakt tijdens een operatie. De kosten van letselschade kan bestaan uit: verlies van inkomsten, medische kosten die je zorgverzekeraar niet vergoedt, aanpassingen aan je huis of auto en hulp in de huishouding die nu nodig hebt na het ongeval. Maar letselschade kan ook immateriële schade zijn: verdriet, pijn die gevolg zijn van het ongeval. De vergoeding die je dan krijgt voor deze schade heet smartengeld.
Wanneer recht op schadevergoeding bij letselschade?
Na een ongeval wil je natuurlijk zo snel mogelijk weten of je recht hebt op letselschadevergoeding. Om te bepalen of je recht hebt op schadevergoeding, worden er naar 3 punten gekeken: de oorzaak van het ongeval, jouw rol in het ongeval en de ernst van het letselschade dat je eraan hebt overgehouden. In de meeste gevallen heeft het slachtoffer recht op schadevergoeding bij letselschade, zelf wanneer je ook een rol hebt in de oorzaak van het ongeluk. Voorbeelden hiervan zijn: wanneer je een voetganger of fietser bent die een ongeluk heeft veroorzaakt met een motor. In Nederlandse wet worden fietsers en voetgangers beschermd. Ook wanneer je een verkeersfout heeft gemaakt en de andere partij die ook heeft gemaakt, hebben beide partijen recht op een deel van de schadevergoeding. Bij onvoorzichtigheid op de werkvloer moet de werkgever in de meeste gevallen ook nog steeds de letselschade vergoeden van het ongeval. Iemand aansprakelijk stellen voor letselschade kan daarom nog wel eens lastig in elkaar zitten, het is daarom slim om een jurist in te huren om dit grondig uit te zoeken.
Welke letselschade moet vergoed worden?
In de meeste gevallen vergoedt de verzekeraar van de tegenpartij de letselschade die je hebt opgelopen. Maar wat valt er nu allemaal precies onder schadevergoeding. Bij letselschade berekenen wordt er precies naar uw specifieke situatie gekeken. Het letsel wat u heeft overgehouden aan het ongeval kan het dagelijks leven beïnvloeden. Voorbeelden van kosten waar je mee te maken kunt krijgen, wanneer je schade hebt opgelopen: verlies van inkomsten, medische kosten, reiskosten, studievertraging en huishoudelijke hulp. Veel schadeposten worden door slachtoffers over het hoofd gezien! Zo kunnen bijvoorbeeld veel huishoudelijke taken overgenomen zijn door familie of vrienden. Deze hulp kost je dan geen geld, maar het kost de familie en vrienden wel tijd. Verzekeraars moeten daarom deze kosten vergoeden. Krijgt u na een ongeluk lichamelijk en emotionele klachten, dan kan je dit vaak niet aan de buitenkant zien. Hiervoor is smartengeld een vergoeding voor letselschade die onzichtbaar is, maar duidelijk aanwezig is bij het slachtoffer.