De laatste jaren neemt het aanbod van televisieseries steeds verder toe. Door de opkomst van ‘all-you-can-watch’ platformen zoals Netflix en Amazon Prime wordt het steeds makkelijker om overal en altijd te kijken naar televisie. Tegelijkertijd met deze trend heeft zich een tweede trend voorgedaan, namelijk ‘binge-watching’.

Binge-watching

De term ‘binge-watching’ is afgeleid van het woord ‘binge-drinking’, dat staat voor het drinken van tenminste zes alcoholische versnapering binnen één uur. Een ‘binge-watcher’ kijkt een groot aantal afleveringen van een tv-serie achter elkaar of zelfs een heel seizoen van een serie in één keer. Ook bij films kan er sprake zijn van ‘binge-watching’, wanneer men tenminste drie films achter elkaar kijkt. De eerder genoemde dienst Netflix speelt slim op deze veranderde manier van kijken in, door haar abonnees de mogelijkheid te bieden om meteen een heel seizoen van een nieuwe tv-serie te bekijken. Hiermee breken ze met de traditie van Amerikaanse kabelzenders, die iedere week een nieuwe aflevering van een serie uitzenden.

Aanbod

Het aanbod van televisieseries is de afgelopen jaren sterk toegenomen, steeds meer mensen nemen een abonnement op diensten die een onbeperkt aantal films en series aanbieden. In Nederland heeft Netflix nu zo’n anderhalf miljoen abonnees en dit aantal groeit nog steeds. Naast betaalde diensten zoals Netflix zijn er ook nog gratis alternatieven, een voorbeeld hiervan is de ‘DitisTV-box’. Hiermee kan via “streaming” gekeken worden naar een enorm aanbod van zowel Nederlandse als Buitenlandse producties. Je betaalt eenmalig voor de aanschaf van het apparaat en kan daarna onbeperkt genieten van al het aanbod dat erop te vinden is. De content wordt niet door jou zelf gedownload en geupload, daarom valt het buiten de nieuwe regelgevingen zoals het Downloadverbod.

Series

Dit jaar zijn er in Amerika ruim 50 nieuwe series bij gekomen, de meeste van deze series zijn alleen te bekijken via de vertrouwde kabelzenders. Naast de kabelzenders bieden ook Netflix en Amazon Prime nieuwe series aan. Het voordeel hiervan is dat deze series meteen in hun geheel te bekijken zijn en men niet steeds een week hoeft te wachten op een nieuwe aflevering. Bekende voorbeeld hiervan zijn Orange is the New Black en House of Cards.