De basisregels van darten

19 Nov 2020

Elke zondag is er wel een dart toernooi te zien op tv. Het spel wordt voornamelijk in Engelse pubs gespeeld. Maar in Nederland is de sport ook erg populairder geworden door de Nederlander Raymond van Barneveld. Darts of darten is een spel dat wordt gespeeld met drie darts en een dartbord. In dit artikel ga ik je alles vertellen over de basisregels van darten. 

De baan

Voor een dartwedstrijd zijn er speciale dart banen, deze banen hebben specifieke afmetingen. Zo moet de lengte van de baan 4 meter zijn, de breedte van de baan 3 meter en de hoogte ook 3 meter. Voor wedstrijden thuis maakt het natuurlijk niet uit, en kun je het gewoon in een kleine ruimte spelen. Het is belangrijk dat het dartbord in het midden wordt opgehangen en dat het midden 1,73 meter boven de vloer hangt. Wie er bij een dartwedstrijd mag beginnen is degene die het dichts bij de roos werpt. Als de eerste speler de pijl gelijk in de roos gooit, dan moet de pijl eruit gehaald worden. Zodat de roos vrij is voor de tweede werper. 

Het dartbord

Het dartbord wat we tegenwoordig gebruiken, komt uit Londen. Het dartbord bestaat uit een ronde plaat van 18 millimeter dik, het bord wordt omlijst door een metalen band. Het bord is ingedeeld in verschillende vakken. De functie van deze vakken is om duidelijkheid te creëren, zo kun je duidelijk zien in welk vak iemand een dart heeft gegooid. Aan de buitenzijde van het bord zitten cijfers bevestigd. Je kunt bij een dartshop een origineel dartbord en dartpijlen kopen.

De puntentelling

Het dartbord is verdeeld in verschillende ringen en sectoren. De getallen die langs de rand zitten geven het aantal punten aan voor elke sector. De sectoren zijn verdeeld in nog wat kleinere velden. Wanneer je in het midden gooit, heb je 50 punten. Dit vak noemen ze ook wel double bull, dit is ook het vak met de hoogste punten. Daarna komt het groene vak, die is 25 punten. Dit vak wordt ook single bull genoemd. Om de rode en groene vakken zit een brede band die zwart/wit gekleurd is, daarvoor gelden het aantal punten die om de rand heen zitten. Daaromheen zit weer een smalle ring die rood en groen gekleurd is, wanneer je daarin gooit worden je aantal punten verdriedubbeld. Dan is er weer een een ring met rood en groen en als je daarin gooit, krijg je twee keer het aantal punten van het vak waar je in hebt gooit. De pijl moet met de punt in het blok steken of met de oppervlakte het blok raken. De drie dartpijlen moeten tijdens een beurt allemaal geworpen worden. Een pijl die tijdens het spel uit het bord valt, mag niet opnieuw gegooid worden.