De basistechniek van skiën

13 Nov 2020

Als je op jonge leeftijd bent begonnen met wintersport, is de kans groot dat je eerst bent begonnen met skiën. Waarschijnlijk hebben je ouders honderden foto’s en filmpjes van je gemaakt hoe je op je kleine ski's van de berg af ging, maar ook hoe je keihard onderuit ging. Wanneer je klein bent heb je meestal geen angst, waardoor zo’n hoge berg je niet afschrikt. Vaak zie je dat mensen die op jonge leeftijd het hebben geleerd, goed kunnen skiën. Maar de techniek is veranderd, waardoor de mensen die het op een latere leeftijd hebben geleerd, anders skiën dan de mensen die het op een jonge leeftijd hebben geleerd. Je kunt deze verschillen duidelijk zien wanneer je onderaan de piste staat. In dit artikel vertel ik je wat de basishouding is van skiën en hoe je je techniek kunt verbeteren. 

De basistechniek

We gaan het eerst hebben over de basishouding van skiën. Een skileraar de basishouding van skiën op deze manier uitleggen: je benen staan op heupbreedte. Je knieën  zijn lichtelijk gebogen en je zakt door je heupen. Het is belangrijk om in je skischoenen naar voren te hangen. Dus ga niet achter in je schoenen leunen op je hielen, want dan val je naar achter. Je armen staan opzij en naar voren en je rug is licht gebogen. De basishouding is het belangrijkste, dit zorgt voor stabiliteit tijdens het skiën. Door voor in je schoenen te hangen, kan je druk zetten op beide skiën. Door te buigen kunnen zowel heuvels sneeuw worden opgevangen, waardoor je niet gelijk onderuit gaat. 

Werken aan je skitechniek

In Nederland heb je een aantal indoor skihallen, waar je aan je skitechniek kunt werken. Aangezien je maar een keer per jaar op skivakantie gaat, is dit het enige moment om aan je skitechniek te werken. Waardoor je weer een heel jaar moet wachten om weer aan de slag te gaan, het kan zijn dat je dan veel punten bent vergeten. Om je techniek goed bij te houden en te verbeteren zijn er indoor skihallen waar je aan de slag kan gaan. Een pluspunt is dat de kunstsneeuw op bijna echt sneeuw lijkt. Maar in deze skihallen moet je nog steeds een helm dragen, je kunt via skihelm outlet goeie helmen voor een goede prijs aanschaffen. Maar een skibril in een skihal is natuurlijk niet echt nodig, aangezien je niet te maken hebt met zon en sneeuwstormen. Maar alsnog heb je wel een bril nodig als je op wintersportvakantie gaat naar het buitenland. Via skibrillen outlet kun je de mooiste skibrillen scoren voor een scherp prijsje. Op de berg kan de zon goed schijnen en soms je ook nog wel eens in een sneeuwstorm terecht bovenop een berg.