De voordelen van het gebruiken van een gasveer

09 Mar 2021

Gasveren worden voor verschillende doeleinden gebruikt zoals luiken, kleppen en deksels. In de bouw wordt er ook veel gebruik gemaakt van gasveren. Een gasveer bestaat uit een cilinder, met een zuiger waarbij stikstof in de cilinder wordt samengedrukt en als een verende werking werkt. Daarnaast heb je verschillende soorten: gasdrukveer en gastrekveer. Hieronder kan je lezen wat voor gasveren er zijn en wat de voordelen van gasveren zijn. 

Gasveren

Je hebt twee verschillende soorten gasveren. De gasdrukveer wordt het meest toegepast in apparatuur. Bij deze veren wordt de zuiger in de met gas gevulde cilinder geschoven en daardoor naar buiten geduwd wanneer je geen kracht meer zet. Bij gastrekveren is kracht vereist om de veer uit te trekken in plaats van in te duwen. De veer schuift dan ook weer terug naar binnen wanneer je de veer loslaat. 

Waar worden gasveren voor gebruikt?

Je zou het je misschien niet voorstellen maar gasveren worden overal om ons heen gebruikt. Een goed voorbeeld is de achterklep van moderne auto’s, deze is vaak voorzien van twee gasveren. Maar ook voor en achterdeuren van woningen kunnen voorzien zijn van een gasveer, in deze gevallen zorgt de gasveer ervoor dat de deur met een klein duwtje automatisch dichtvalt. Op kantoren kom je ook veel gasveren tegen, ze zitten namelijk in verstelbare bureaustoelen. 

Waarom hebben we gasveren nodig?

Een gasveer kan bijna hetzelfde doen als een gewone metalen veer. Maar een gasveer is daarin een stuk compacter. Ze zijn namelijk erop ontworpen dat het openen en sluiten op een constante snelheid gaat. Metalen veren hebben een grote kans op breken, aangezien ze vaak open en dicht gaan. 

Waar moet je rekening mee houden?

De naam zegt het al gasveren, met behulp van gas werken deze veren. Het is daarbij belangrijk dat er geen gas uit de veer ontsnapt. Het kan wel voorkomen dat gas ontsnapt uit de stang, dit komt dan omdat er een buiging plaats vindt in de stang. Een stang kan vervormen doordat er te veel of ongelijke druk ontstaat, vaak komt dit dan omdat de stang dan verkeerd gemonteerd is. Maar ook kleine openingen kunnen er voor zorgen dat de gasveer zijn gas verliest. Het is daarom belangrijk dat je de gasveer met olie insmeert, zo kun je voorkomen dat er gas ontsnapt. Je moet er wel voor zorgen dat de olie niet uitdroogt, want dan werkt de gasveer een stuk minder goed en zal hij ook geluid maken. Door de gasveer opnieuw in te smeren verhelp je dat de gasveer uitdroogt.