Dit moet je weten als je begint met airsoft

03 Mar 2021

Omdat airsoft de laatste jaren aan populariteit gewonnen heeft, is de kans aanwezig dat jij er al eens van gehoord hebt. Toch is niet iedereen er bekend mee. Airsoft wordt bestempeld als sport. Hierbij is het de bedoeling dat twee teams het tegen elkaar opnemen in een afgebakend gebied. Dit kan zowel buiten als binnen. De spelers gebruiken wapens om elkaar uit te schakelen. Uiteraard gaat het hier niet om echte wapens, maar om airsoft replica’s. Hiermee vuur je biologisch afbreekbare plastic balletjes af op de tegenstander. Wil je zelf ook airsoft spelen? Wij vertellen je in deze tekst hoe je hiermee begint. 

Meld je aan bij de NABV

Als je wilt beginnen met airsoft spelen, moet jij je aanmelden bij de Nederlandse Airsoft Belangen Verenigingen (NABV). Je mag namelijk geen airsoft wapen bezitten als je hier geen lid van bent. Als lid betaal je een jaarlijkse vergoeding. Daarnaast moet je om de drie jaar een verklaring omtrent gedrag (VOG) aanleveren. Je kunt overigens alleen lid worden van de NABV als je minimaal 18 jaar oud bent. Als je aan alle eisen voldoet, word je toegelaten als lid. Begin niet eerder met het spelen van airsoft dan je een bevestiging van de NABV hebt. Doe je dit wel? Dan kun je flink in de problemen komen. 

Wapens kopen

Is jouw lidmaatschap rond? Dan kun je verdergaan met de voorbereidingen voor airsoft. Ga in dat geval eerst op zoek naar een wapen. Zonder wapen kun je deze sport namelijk niet beoefenen. Op het internet kun je tegenwoordig vrij eenvoudig airsoft guns kopen. Waarschijnlijk begin je met één wapen. Dit is een optie, maar wij raden je aan direct meerdere verschillende wapens te kopen. Waarom? Omdat je jouw tegenstander dan zowel van dichtbij als van veraf uit kunt schakelen. Een klein handgeweer is makkelijk en snel te gebruiken, maar het geeft ook een kick om met een groter wapen te schieten. Kijk daarom ook eens naar een M14, M16, sniper, of Kalasjnikov van G&G.

Munitie en accu’s

Wapens zijn niet het enige wat je nodig hebt om airsoft te beoefenen. Nee, want je moet ook over voldoende munitie beschikken. Tijdens een potje airsoft vuur je namelijk behoorlijk wat balletjes af op de vijand. Uiteraard wil je voorkomen dat je zonder munitie komt te zitten. In dat geval ben je namelijk een hele makkelijke prooi voor de tegenstander. Zorg er daarom altijd voor dat je extra munitie bij je hebt, zodat je jouw airsoft gun bij kunt vullen. 

Gebruik je elektrische airsoft wapens? Dan zijn extra accu’s ook geen overbodige luxe. Als de accu van jouw wapen leeg is, kun je er namelijk niet meer mee schieten. Als je extra accu’s bij je hebt, vervang je deze binnen een handomdraai en vervolg je het spel.

Beschermende kleding

Heb je verschillende airsoft guns, munitie en accu’s ingeslagen? Dan denk je mogelijk dat je klaar bent om te beginnen met airsoft. Niets is minder waar, want je hebt ook beschermende kleding nodig. Koop in ieder geval een bril. Hiermee voorkom je dat de plastic balletjes in jouw ogen kunnen komen. Je kunt eventueel ook een masker dragen om jouw gehele gezicht te beschermen. Een helm is eveneens aan te raden. Hiermee bescherm je jouw hoofd niet alleen tegen de balletjes, maar ook tegen stoten. Wil je ook kleding voor airsoft kopen? Kies dan voor camouflerende kleren. Hiermee val je namelijk niet op als je airsoft in de natuur speelt.