Dit moet je weten voordat je diamanten aanschaft
10 May 2021
Bij beleggen is het verstandig om voor een gespreide portefeuille te kiezen. Dit kun je doen door aandelen van bedrijven in verschillende branches te kopen. Nadeel van beleggen in aandelen is dat dit risico’s met zich meebrengt. Zo zijn aandelen bijvoorbeeld gevoelig voor een (economische) crisis. Overweeg daarom ook een deel van jouw geld in diamanten te steken. Diamanten zijn namelijk een stuk minder gevoelig. Zo heeft een crisis weinig tot geen invloed op de diamantprijs. Overweeg je diamant toe te voegen aan jouw beleggingsportefeuille? Dan moet je hier eerst het een en ander over weten. Daarom zetten wij in deze tekst de belangrijkste zaken met betrekking tot diamanten voor jou op een rijtje.
Juwelen met diamant of losse diamanten?
Voordat je diamanten koopt, moet je weten dat we onderscheid maken tussen verschillende soorten diamanten. Bij een juwelier kun je bijvoorbeeld een ring of halsketting met zo’n edelsteen kopen. Wil je investeren in diamant? Dan is zo’n sieraad een optie. Als het puur om een investering gaat, kiezen mensen vaak voor losse diamanten. Dit komt voornamelijk door de kwaliteitseisen. Deze eisen liggen voor een losse investeringsdiamant namelijk hoger dan de kwaliteitseisen voor diamanten die in juwelen verwerkt worden. Bepaal daarom eerst voor jezelf wat voor een diamant je wilt kopen alvorens je tot aankoop overgaat.
De waarde wordt bepaald door de 4 C’s
Diamanten lijken qua uiterlijk veel op elkaar. Als we ze nader bestuderen, zien we dat er wezenlijke verschillen zijn. Ga daarom ook nooit alleen af op het uiterlijk als je een diamant wilt kopen. Om te voorkomen dat je de fout ingaat, raden wij je aan om naar de 4 C’s te kijken: carat, colour, clarity en cut. Tezamen bepalen zij namelijk de waarde van een diamant.
De eerste C staat voor karaat (carat). Aan de hand van het karaat kun je het gewicht en de grootte van de edelsteen afleiden. Daarnaast krijgt een diamant een letter tussen de D en Z toegekend. Dit geeft de kleur (colour) van de diamant aan. D is kleurloos en Z is gelig. Diamanten met een D zijn het meeste waard, diamanten met een Z het minste. De zuiverheid (clarity) wordt bepaald aan de hand van interne en externe inclusies. Op basis hiervan krijgt de edelsteen een score. De laatste C (cut) heeft betrekking op de slijpkwaliteit. Dit duidt op de proporties, symmetrie en glas van een diamant.
Als je geen kennis hebt van diamanten, is hetgeen doen om zelf naar het karaat, de kleur, de zuiverheid en de slijpkwaliteit te kijken. Gelukkig hoeft dit ook niet. Althans, niet wanneer je een echte diamant koopt. Echte diamanten zijn namelijk voorzien van een certificaat. In dit document vind je alle informatie met betrekking tot de 4 C’s. In een certificaat wordt de waarde van een diamant overigens niet vermeld.
Koop niet via een tussenpersoon
De waarde van een diamant wordt bepaald aan de hand van de 4 C’s. Toch wil dit niet zeggen dat je ook altijd een reële prijs betaalt voor zo’n edelsteen. Er zijn namelijk partijen die (fors) meer vragen voor en diamant dan hij eigenlijk waard is. Als je zo’n diamant koopt, kun je hem mogelijk niet meer met winst verkopen. Daarom raden wij jou aan tussenpersonen te vermijden en een diamant zo dicht mogelijk aan de bron te kopen. Bij BNTdiamonds ben je in dat geval aan het juiste adres. Hier koop je jouw diamanten aan de bron en dit doe je altijd tegen de best mogelijke prijs.