Dit zijn de voor- en nadelen van private lease

14 Feb 2021

Private lease is een handige manier van een auto huren, je betaalt een vast maand bedrag. Maar wat is private lease nou precies en welke kosten zitten er allemaal inbegrepen in het vaste maand bedrag? Hieronder ga ik de voordelen en nadelen benoemen van private lease.

Wat is private lease

Je kunt privé een auto leasen, dit noemen we ook wel private lease. Bij private lease huur je de auto van een leasemaatschappij. Hierbij blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij, nadat je contract is afgelopen lever je dan ook weer de auto in. Bij private lease betaal je een vast bedrag per maand. In dit bedrag zit je autoverzekering, wegenbelasting en onderhoud. Je hoeft je bij private lease geen zorgen te maken over het onderhoud van de auto, dit wordt namelijk door de leasemaatschappij geregeld. Bij private lease hoef je alleen je benzine of diesel kosten zelf te betalen.

Voordelen van private lease

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan private lease, zo heb je een beter inzicht in je maandelijks autokosten. Daarnaast hoef je je niet druk te maken over onverwachte garagekosten, want deze kosten zitten in je vaste maandbedrag verwerkt. Voor het rijden van een nieuwe auto heb je helemaal geen spaargeld nodig, je kunt makkelijk met private lease een nieuwe auto rijden. Vaak is het leasen van een auto goedkoper dan er een kopen. Auto’s verliezen snel hun waarden, waardoor je vaak verlies maakt wanneer je de auto wilt verkopen. Bij lease zit je voor een aantal jaar vast aan een contract en daarna geef je de auto weer terug aan de leasemaatschappij. Zo hoef je je dus ook niet zorgen te maken over het verkopen van je auto.

Nadelen private lease

Je hebt net de voordelen van private lease kunnen lezen, maar er zijn ook een paar nadelen, of zaken waar je rekening mee moet houden. Namelijk wanneer je het contract wilt verbreken, heeft dat vaak gevolgen voor je leasecontract. Bedenk dus goed of de situatie waar je je nu in bevind stabiel is, heb je een vaste baan dan kan je makkelijk kiezen voor private lease. Hoef je niet perse een nieuwe auto te rijden, dan kan je ook kiezen voor een occasion. Dit is namelijk goedkopere manier van een auto rijden, dan wanneer je kiest voor private lease.
Het is belangrijk dat je een hypotheek hebt afgesloten wanneer je gebruik wilt maken van private lease. De bank brengt namelijk 65% van het maandelijkse leasebedrag in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten. Dit betekent dat je hypotheek lager wordt als je een auto leaset voordat je een hypotheek hebt afgesloten.
Private lease is alleen verstandig wanneer je veel kilometers rijdt, anders staat de auto maar stil. Je blijft namelijk wel door betalen voor de auto, ook al rijdt je er niet in.