Een heerlijk mals stukje vlees bereid je met deze twee vleessoorten

22 Jun 2021

Heb je trek in een heerlijk stukje mals vlees? Dan zijn er twee vleessoorten die hiervoor gebruikt kunnen worden: ossenhaas en diamanthaas. Maar op welke manier bereid je deze twee vleessoorten nu het beste? Hieronder kun je lezen hoe je deze mooie stukken vlees het beste kan bereiden. 

Ossenhaas

Veel mensen vinden een stukje ossenhaas het lekkerste vlees om te eten. Dit komt voornamelijk omdat de ossenhaas weinig bindweefsel heeft en deze spier bijna niet wordt gebruikt. De ossenhaas is geen werk spier waardoor er vrijwel geen vet aan zit. Je kunt een ossenhaas in drie verschillende stukken verdelen: chateaubriand, tournedos en filet mignon. Een goede combinatie is black angus ossenhaas. De black angus rund staat bekend om hun grasgevoerde dieet en diervriendelijke leefomstandigheden. Deze koeien kunnen razen over de uitgestrekte weide. Een ossenhaas bakken is niet heel lastig, maar je moet wel weten welke garing het lekkerste is. Het is belangrijk dat je een ossenhaas tijdig uit de koelkast of vriezer haalt. Je kunt het vlees namelijk het beste bereiden als het op kamertemperatuur is. Vergeet niet de ossenhaas droog te deppen met een stuk keukenpapier. Je kunt de ossenhaas eventueel kruiden met zout en peper. Bak vervolgens de ossenhaas aan alle zijden bruin op een goed voorverwarmde pan op hoog temperatuur. Je kunt met dit stukje vlees eindeloze combinaties op tafel zetten.

Diamanthaas

Misschien heb je er nog nooit van gehoord maar een diamanthaas is een mals stukje vlees van de voorpoot van een rund. Veel mensen onderschatten dit stukje biefstuk. Het ras waar dit stukje vlees vanaf komt, wordt voornamelijk gevoerd met gras en kruiden. Dat maakt de diamanthaas zo bijzonder mals en smaakvol. Dit stukje vlees bevat weinig bindweefsel waardoor de structuur heel zacht is. Een andere benaming van de diamanthaas is jodenhaas, dit komt omdat de orthodoxe joden geen vlees eten uit de achterpoot van een rund. De vorm van een diamanthaas lijkt erg op die van een ossenhaas, maar hij is een stuk kleiner.  Een diamanthaas kan je op verschillende manier voorbereiden: braden in de pan, garen in een oven of grillen op de BBQ. Maar je kunt er ook voor kiezen om dit stukje vlees lekker vooraf te marineren. Wanneer je het stukje vlees wilt bakken in de pan, is het belangrijk dat het op kamertemperatuur is wat ook voor de ossenhaas geldt. Nadat de diamanthaas gaar is, kan je hem losjes afdekken met aluminiumfolie. Hierdoor kunnen de sappen zich goed in het vlees verdelen. Als je een keer wilt experimenteren met het bakken van een een diamanthaas probeer dan een keer truffelboter. Op deze manier zet je een heerlijk stukje vlees op tafel.