Een masker dat je neus bedekt en mond voorkomt dat u kleine druppeltjes deelt met anderen in de buurt wanneer u niest, hoest, lacht of praat. Uw masker zorgt ervoor dat u uw ziektekiemen niet naar anderen verspreidt en beschermt u tot op zekere hoogte ook tegen de ziektekiemen van anderen. Elk voordeel dat u haalt uit het dragen van een masker wordt echter verminderd als u het niet op de juiste manier afdoet!

 1. Desinfecteer je handen voordat je je masker aanraakt om verdere besmetting te voorkomen of breng uw handen dicht bij uw gezicht. Was ze minstens 20 seconden met zeep en warm water of gebruik een handdesinfecterend middel op basis van 60% alcohol.
 2. De voorkant van je masker is vervuild. Als je het verwijdert, raak dan alleen het deel van je gezichtsbedekking aan dat om je oren of achter je hoofd gaat.
 3. Pak de achterkant van beide oorlusjes tegelijk vast en trek ze naar achteren om ze los te maken, trek ze dan over je oren. Ga door met de beweging om het masker naar beneden en van je gezicht af te trekken.
 4. Als je een wegwerpmasker hebt, gooi het dan in de prullenbak zodra je het eraf haalt. Als er geen prullenbak in de buurt is, bewaar deze dan in een papieren zak of een gesloten zak met ritssluiting totdat je de kans hebt om hem weg te gooien. Gooi het niet op de grond. Bewaar stoffen gezichtsbedekkingen in een zak totdat u klaar bent om ze te wassen.
 5. Nadat je je masker hebt weggegooid of opgevouwen om te wassen, gebruik je handdesinfecterend middel of was je je handen in zeep en warm water gedurende minstens 20 seconden. Zelfs als je de voorkant van het masker niet hebt aangeraakt, heb je misschien nog steeds deeltjes in je handen.

Je mondkapje correct dragen

 1. Gebruik zeep en warm water gedurende 20 seconden om je handen grondig te wassen. Als u uw handen niet kunt wassen, gebruik dan een handdesinfecterend middel op basis van 60% alcohol om ze te desinfecteren voordat u uw masker aanraakt.
 2. Sommige wegwerpmaskers hebben een stuk plastic dat in de rand van het masker is genaaid. Anderen hebben een metalen strip aan de buitenkant van het masker. Druk deze stijve rand stevig om je neus om een ​​zegel te creëren.
 3. Raak het masker zelf niet aan terwijl u het opzet. Houd de oorlussen of banden vast om het masker op te zetten en pas het zo aan dat het over je neus en mond past en je kin omsluit.
 4. Als u een gezichtsbedekking met oorlusjes heeft, moet u deze wellicht zo aanpassen dat de gezichtsbedekking aan de zijkanten goed aansluit. Het zal niet zo effectief zijn als het los en open aan de zijkanten van je gezicht hangt.
 5. Je hebt misschien gezien dat mensen hun gezichtsbedekking om hun nek naar beneden trokken of het over hun neus tilden. Hierdoor kunnen ziektekiemen aan de buitenkant van uw gezichtsbedekking in contact komen met uw neus en mond.
 6. Als je herbruikbare stoffen gezichtsbedekking gebruikt, heb je er doorgaans minimaal 2 nodig. Als je je gezicht draagt voor een langere periode elke dag bedekken, kan het verstandig zijn om in 5-7 te investeren, zodat u er een heeft voor elke dag van de week.