Hoe kies je nou de beste koffie?

22 Jan 2021

Let vooral op de inhoud, en minder op het merk

Er is de afgelopen jaren heel veel veranderd op het gebied van koffie. De manier waarop we het zijn gaan zetten, om maar eens mee te beginnen, en daarmee ook het assortiment aan koffie dat we in de supermarkt kunnen vinden. In plaats van de vertrouwde pakken met gemalen koffie, van een handjevol merken, vinden we er nu koffie voor in alle verschillende apparaten die we in de keuken kunnen hebben staan. En dan ook nog eens van tal van verschillende merken. Is het ene merk per se beter dan het ander? Of is het vooral de inhoud van het pak, waar je op moet letten?

Het moet bij jou en je apparaat passen

Het allerbelangrijkste waar je op moet letten als je koffie gaat kopen, is natuurlijk of de vorm waarin deze is verpakt bij het apparaat dat je gebruikt past. Gemalen koffie kun je niet in een Senseo gooien, net zomin als je een koffiecup in een machine met verse koffiebonen kunt gebruiken. De vorm is van groot belang dus, want bijna iedere machine die je tegenwoordig kunt kopen heeft een eigen manier van koffiezetten.

Veel machines die op de markt zijn hebben ook hun eigen lijn aan koffie, of een partner waar zij mee samenwerken om de koffie die in de machine past te produceren. Zeker in de beginfase van een nieuw soort machine heb je vaak niet meer keus dan degene die de fabrikant je op deze manier oplegt. Toen de Senseo net nieuw was, was er maar één merk dat koffiepads aanbood. Gelukkig zijn de meeste machines inmiddels wat langer op de markt, en zijn er ook andere merken die er producten voor aanbieden. Zo heb je bijvoorbeeld volop keuze uit Nespresso compatible capsules van verschillende merken. Een stuk goedkoper!

Is het merk van belang?

Nu meer merken producten maken die in de verschillende soorten machines kunnen worden gebruikt, kun je je gaan afvragen of zij allemaal wel even goed zijn. Is het beter om het bij het aanbevolen merk te houden, of kun je ook prima voor een ander merk kiezen?

Om deze vraag te beantwoorden, kun je het best niet zozeer naar het merk kijken, maar naar de inhoud. Probeer te achterhalen welk soort koffiebonen er voor de koffie is gebruikt, dat zegt veel meer over de kwaliteit en de smaak dan het merk. Bij twijfel kun je natuurlijk altijd eens de gok wagen en een ander merk proberen, het ergste wat je kan gebeuren is dat je het net wat minder lekker vindt dan je vertrouwde merk, en je bij de volgende aankoop weer daarnaar teruggaat.

Probeer favorieten uit

Wat zijn de favoriete koffiesoorten in je omgeving? Dit is natuurlijk een goede indicatie of de koffie lekker smaakt. En een groot voordeel is dat je op deze manier direct de koffie kan proeven. En wist je dat je bij grote online koffie aanbieders een recensie kan achterlaten? Het lezen van deze recensies voor je aankoop, kan heel behulpzaam zijn als je een nieuw koffiemerk wil proberen. In een recensie staan toch weer nét andere dingen dan in de productomschrijving. En vergeet ook niet om zelf een recensie te schrijven, daar kan je mede koffieliefhebbers mee helpen!