Hoe onderhoud ik mijn messen?

23 Jan 2021

Voor een hobbykok zijn messen van kwaliteit erg belangrijk. Maar ook voor mensen die geen hobbykoks zijn is het belangrijk om je messen op de juiste manier te gebruiken. Zeker het schoonmaken, scherp houden en opbergen zijn belangrijke aspecten om je messen zo lang mogelijk te gebruiken. Hoe kun je het beste je messen onderhouden, hier wat tips voor je op een rijtje!

Het juiste mes gebruiken

Er zijn veel verschillende soorten messen. Wanneer je messen aanschaft, koop je ze meestal per set. Maar het kan lastig te bepalen zijn welk mes je precies nodig hebt. Een broodmes is groot en heeft karteltjes, hierdoor kan je  brood en andere zachte dingen makkelijk mee snijden. Voor groenten is vaak een klein mesje perfect, ook is hij vaak erg scherp waardoor je de groenten op gewenste grootte kan snijden. Om optimaal gebruik te maken van je messen is het belangrijk dat je ze wel voor het juiste doeleinde gebruikt. 

Afwassen met de hand

Een vaatwasser is super handig voor borden, glazen en mokken mee af te wassen, maar voor messen zijn ze niet bedoeld. De chemicaliën in de afwasblokjes houden de messen namelijk minder lang in tact. Je kunt je messen daarom het beste afwassen met de hand, hierdoor gaan ze veel langer mee. Maar pas natuurlijk wel op wanneer ze heel scherp zijn. Wil je de messen toch een keer afwassen in de vaatwasser, leg ze dan in het bovenste gedeelte van de vaatwasser hier is het namelijk minder warm. 

Opbergen van je messen

Het opbergen van je messen is even belangrijk als het onderhouden ervan. Voor het opbergen van messen is een keukenlade niet goed genoeg, daarentegen is het ook nog eens gevaarlijk om scherpe messen daarin op te bergen. Vaak wanneer je een lade opentrekt zie je dat de messen tegen elkaar aanbotsen, dit zorgt voor slijtage aan de messen. Door je messen in een messenblok te bewaren kun je voorkomen dat er slijtage aan de messen ontstaat. En dit is ook nog eens een veilige manier aangezien ze met de scherpe kant in het blok zitten. 

Keukenmessen slijpen

Messen laten slijpen is erg belangrijk, zo zorg je ervoor dat ze optimaal blijven snijden. Wanneer je een mes veel gebruikt, worden ze na een tijdje bot. Zelf je messen slijpen kan erg lastig zijn, daardoor is het beter om dit over te laten aan een professional. Wanneer je een klein foutje maakt bij het slijpen van je messen, heeft als gevolgen dat je ze niet meer kunt gebruiken. Vaak kost het slijpen van je messen niet zo veel geld, waardoor je makkelijk hierin kunt investeren. Daarom is het verstandig om een keer in het jaar je messen te laten slijpen door een professional.