Invloed smartphone op dateleven Nederlanders

02 Dec 2020

Heb je een date? Gebruik dan je smartphone niet!

Welke invloed heeft de smartphone op het liefdesleven? Smartphonehoesjes.nl deed onderzoek naar het smartphonegebruik van bijna duizend Nederlanders tijdens een date. Over één ding is iedereen het eens: tijdens een gesprek wordt de smartphone niet gewaardeerd. Toch zijn er een paar opvallende do’s en don’ts per leeftijdscategorie.


Smartphone tijdens een date

De smartphone maakt het regelen van een date een stuk makkelijker. Toch kan je hem tijdens een date beter opbergen. Het is voor 24% van de respondenten namelijk een grote ergernis als de smartphone – lonkend met notificaties – op tafel ligt. En wil je tussendoor ‘even snel’ een appje beantwoorden? Doe maar niet, want dat wordt door 43% écht niet gewaardeerd.
Een date is juist het moment om offline te zijn. Bijna de helft van de respondenten is dan ook van mening dat de telefoon beter op stil kan. Tenzij er een noodgeval is natuurlijk, dan heeft tweederde er wel begrip voor dat je smartphone deelneemt aan de date. Maar wees gewaarschuwd: de smartphone stoort het meest tijdens een gesprek (35%), als er mensen over de vloer komen (22%) en als je dineert in een restaurant (17%). 

Millennials zijn een stuk makkelijker

Opvallend is dat 26- tot 35-jarigen hierin juist een stuk makkelijker zijn. Zo vindt 35% van de leeftijdscategorie, waarin millennials zich bevinden, het best kunnen dat je de smartphone checkt tijdens een date. Ook hoeft voor 46% de telefoon niet op stil te staan. De aanname dat deze generatie is opgegroeid met de smartphone – en daardoor hierin wat makkelijker is – gaat niet helemaal op. De jongere generatie (15- tot 25-jarigen) is hierover namelijk meer uitgesproken. Bijna de helft vindt dat de smartphone op stil moet en het checken van notificaties is voor 42% not done. 

‘Je zit teveel op je smartphone’

Bij de stellen die elkaar al langer kennen, blijkt dat 20% vindt dat de partner teveel met een smartphone bezig is. Het tegenstrijdige is dat een hoger percentage (25%) van de respondenten zélf wel eens een opmerking van een partner heeft gekregen over het vele smartphonegebruik. Vrouwen horen dit net iets vaker (26%) dan mannen (23%). Misschien valt het eigen smartphonegebruik toch iets minder op?
Het volledige onderzoek is terug te vinden via: Invloed smartphone op dateleven Nederlanders