Koop jij je nieuwe auto of lease je hem?

09 Apr 2021

Ben je toe aan een nieuwe auto? Dan ben je allereerst waarschijnlijk bezig met welk merk je wilt, en welk type. Welke kleur, en welk soort brandstof? Of kies je misschien voor elektrisch? En welke velgen had je in gedachten? Heb je al nagedacht over de bekleding en de accessoires? Wat je ook niet mag vergeten, is nadenken over de manier waarop je hem wilt gaan betalen. Betaal je de auto direct, in termijnen, of met een lening, bijvoorbeeld?

Je bent er niet zo snel uit

Een nieuwe auto uitzoeken is altijd leuk! Zeker als je veel in je auto rijdt, ben je eigenlijk op zoek naar een plek waar je de komende jaren heel wat tijd zal gaan doorbrengen. Een vervoersmiddel dat je dagelijks van A naar B brengt, en voor velen zal gaan aanvoelen als een echt eigen plekje, een tweede huis bijna. Geen keuze die je zomaar even snel maakt.

Neem dus goed de tijd als je een auto gaat kopen. Denk na over de eisen waaraan deze moet voldoen. Hoeveel deuren moet hij hebben? Hoe groot moet de kofferbak zijn? Wil je een automaat, of juist een exemplaar waarin je zelf moet schakelen? Een zonnedak, cruise control? Climate control, stoelverwarming? Zet voor jezelf eerst alle eisen, dingen waar je echt niet zonder kunt, en daarna je wensen, dingen die je graag zou willen op een rijtje. Dan weet je precies waar je naar zoekt, en kun je hierna gaan kijken of alles op je lijstje ook echt haalbaar is.

 

Hoe ga je het betalen?
Een nieuwe auto, zeker als je voor een echt nieuwe kiest, en geen tweedehandsje, die is behoorlijk duur. Zeker wanneer je hem privé koopt en uit eigen zak betaalt, is de kans groot dat het om een bedrag gaat dat je niet zomaar even op je bankrekening hebt staan.

In veel gevallen kun je een auto in termijnen betalen. Je kunt ook een lening bij een bank afsluiten, en deze in termijnen terugbetalen. Reken goed na welke van de twee de voor jou goedkoopste optie is. Een auto leasen kan natuurlijk ook. Op deze manier wordt de auto niet jouw bezit, maar ‘huur’ je hem als het ware. Dat betekent dat je geen hoge aanschafkosten hoeft te betalen, maar wel aan een bepaalde looptijd vastzit.

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je werkgever je een leaseregeling aanbiedt. Deze is, zeker als je toch al op zoek was naar een nieuwe auto, vaak zeker de moeite waard om eens te overwegen. In veel gevallen betaalt de werkgever eraan mee, en vallen je maandelijkse kosten mee. Elektrisch leasen is om die reden erg populair: je hoeft de aanschafkosten niet te betalen, ook de vaste kosten worden vaak gedeeld en doordat de auto zuinig is, valt ook de bijtelling voor de Belastingdienst doorgaans erg mee.