Lange levertijden geen probleem

21 Aug 2022

De auto industrie heeft het de laatste tijd flink te verduren. Door verschillende problemen is de levertijd van nieuwe auto’s flink opgelopen. Wat voor sommige auto eigenaren betekent dat zij hun nieuwe auto pas in 2023 kunnen ontvangen. Wat is er aan de hand?

Tekort aan chips

In de corona periode kwam de auto industrie hard tot stilstand en om het hoofd boven water te houden, zijn veel autoproducenten in hun kosten gaan snijden. De fabrieken stonden stil, niemand mocht het huis uit en de productie kon niet doorgaan. Daarom zijn er massaal microchip orders geannuleerd.

Aan de andere kant steeg de vraag naar chips juist bij de elektronicafabrikanten. Door het vele thuiszitten was er een enorme vraag naar laptops, televisies, gameconsoles en andere elektronica die het leven thuis draaglijk maakte.

Toen de autofabrikant er weer klaar voor was, konden zij achteraan in de rij aansluiten. Ze waren hun positie als belangrijkste afzetmarkt voor de chipindustrie kwijtgeraakt. Daardoor kwam de productie van chips voor auto’s langzaam weer op gang en ontstonden er al snel tekorten bij autofabrikanten. 

De oorlog in Oekraïne

Helaas, houdt het probleem hier niet op voor de autofabrikant. Autofabrikanten werken voor hun auto-onderdelen veel samen met fabrieken in Oekraïne. Zo is een van de grootste fabrikanten van auto onderdelen gevestigd in Oekraïne. Door de oorlog zijn veel fabrieken gesloten en is export van de gemaakte goederen lastig.

Nu de oorlog in Oekraïne voortduurt is de auto industrie hard op zoek naar alternatieve fabrikanten in andere landen. Dit is echter erg lastig om op korte termijn te regelen. Daardoor is de productie van nieuwe auto’s ernstig teruggeschroefd en is het onzeker wanneer de productie weer omhoog kan. Een nieuwe auto lijkt dus verder weg dan ooit. 

Of toch niet?

Gelukkig, is er een alternatief mogelijk. Ben jij op zoek naar een nieuwe auto, maar besef jij ook dat een gloednieuwe auto niet de beste investering is? Dan is het interessant om een gebruikte occassion te leasen. Gebruikte occasions zijn vaak 2 tot 3 jaar oud en hebben weinig kilometers op de teller. Zo heb je als automobilist de voordelen van de nieuwste technieken in je auto, maar bespaar je een hoop geld, omdat het een jonge occasion is. Een gebruikte occassion leasen is niet alleen goedkoper, maar het geeft je ook de mogelijkheid om regelmatig van auto te wisselen. Zo kun je iedere 2 tot 4 jaar een nieuwe auto uitzoeken. Zo rijd je altijd in een moderne auto voor een aangename, maandelijkse prijs.