De PlayStation 5 en PlayStation 5 Digital Edition zullen vanaf november de strijd aangaan met de Xbox Series X en Xbox Series S voor ons hart en onze portemonnee.

We hebben prijzen, exacte releasedatums, specificaties en nog veel meer bevestigd. Dus hier is alles wat u moet weten over de volgende generatie consoles van Sony.


Alternatieven voor PS5 en PS5 Digital Edition


PlayStation onthulde het PS5-ontwerp voor het eerst officieel tijdens het Future of Gaming-evenement in juni 2020, en verraste iedereen door niet slechts één maar twee consoles aan te kondigen.

Er komt een standaard PlayStation 5 en een PS5 Digital Edition zonder 4K Blu-ray-schijfstation. En hoewel Xbox iets soortgelijks doet met de Xbox Series X en de discloze Xbox Series S, is de aanpak van PlayStation enigszins anders omdat de interne technische specificaties van beide modellen identiek zijn.

Het ontwerp is strak en gedurfd, met overwegend witte accenten op een lancerings-PlayStation voor het eerst.

Andere generaties hebben door de jaren heen later witte modellen toegevoegd, maar waren bij de lancering altijd zwart of grijs.

PS5-releasedatum


De digitale editie van PlayStation 5 en PS5 is vanaf 12 november 2020 beschikbaar in de VS, Japan, Canada, Mexico, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea.

Andere landen over de hele wereld, waaronder het VK en die in Centraal-Europa, krijgen het vanaf 19 november.

Pre-orders starten op donderdag 17 september 2020.

PS5 prijs


Zoals we terecht hadden geraden vóór het PlayStation Showcase-evenement in september, kost de PlayStation 5 $ 499 / £ 449 / € 499. De digitale editie kost $ 399 / £ 359 / € 399.

De PS5 heeft precies dezelfde prijs als zijn vlaggenschiprivaal, de Xbox Series X. De Digital Edition is echter $ 100 (£ 110) meer dan de Xbox Series S. Hoewel het zeker beter is gespecificeerd.

PS5-ontwerp


Volgens afbeeldingen en video die zijn vrijgegeven tijdens het PlayStation June-evenement, zullen beide PS5-modellen er in wezen hetzelfde uitzien - met alleen de drive-sleuf het verschil esthetisch. Geen van beide lijkt op de vele lekken en conceptweergave die we in het verleden hebben gezien.

Het is een strak ogende console, met rondingen en hoewel de PS5 er geweldig uitziet als je rechtop staat, kan hij ook horizontaal worden neergelegd.

PS5-controller (DualSense)


Naast de nieuwe machine (s) komt er een reeks accessoires. De DualSense-controller, plus een oplaadstation, hoofdtelefoon, HD-camera en de terugkeer van een media-afstandsbediening zullen allemaal beschikbaar zijn bij de lancering, zo lijkt het.

Wat betreft de controller van de volgende generatie, DualSense, dit is de eerste afwijking in lange tijd voor de controllers van Sony, die al lang DualShocks worden genoemd.

Dat is ook niet het enige dat verandert - de DualSense heeft een radicaal nieuwe ontwerptaal voor Sony, die past bij de consoles.

De reeks knoppen is niet veel veranderd, hoewel de controller high-definition haptische feedback heeft geüpgraded, waardoor traditionele rumble-instellingen er verouderd uitzien.

De controller heeft ook voor het eerst adaptieve triggers, wat betekent dat hij op veel manieren de Xbox-controller inhaalt. Het zal zelfs ingebouwde microfoons hebben, zodat je in theorie met vrienden kunt chatten zonder headset.

We weten nu ook dat de PS5 je oude DualShock 4-controllers van de PS4 slechts in beperkte mate ondersteunt. Ze zullen werken als je PS4-games op de nieuwe hardware speelt, maar niet met PS5-games, die idealiter zullen profiteren van de nieuwe functies van DualSense als ze kunnen.

PS5-specificaties


We weten nu ontzettend veel over de PS5 dankzij een diepe duik in de console die in maart online verscheen en daaropvolgende aankondigingen en details.

Hier zijn de volledige PS5-specificaties:

  • CPU: 8x Zen 2-cores op 3,5 GHz (variabele frequentie)
  • GPU: aangepaste RDNA 2-10,28 TFLOP's, 36 CU's op 2,23 GHz (variabele frequentie)
  • Geheugen: 16 GB GDDR6 / 256-bit RAM, 448 GB / s
  • Opslag: aangepaste 825 GB SSD
  • Uitbreidbare opslag: NVMe SSD-sleuf, USB HDD-ondersteuning
  • Optische drive: 4K Ultra HD Blu-ray


Processor en RAM


Mark Cerny, hoofdsysteemarchitect van PlayStation, bevestigde dat de nieuwe console een acht-core CPU zou hebben op basis van AMD's 7nm-proces en vergelijkbaar zou zijn met de Zen 2 Ryzen pc-processors.

De aangepaste chip zal acht Zen 2-kernen bevatten die zijn geklokt op 3,5 GHz (hoewel ze in staat zijn tot variabele frequentie). En, in termen van geheugen, zal het ook 16 GB GDDR6 RAM hebben, met 10 GB met 560 GB / s en 6 GB met 336 GB / s.

GPU en ray-tracing


De GPU zal gebaseerd zijn op AMD's Radeon Navi-microarchitectuur (een aangepaste RDNA 2-chip) en zal ray tracing ondersteunen, wat eerder hardware dan software zal zijn.

Het zal in staat zijn tot een enorme 10,28 TFLOP's (vergeleken met de 12 TFLOP's van de Xbox Series X) en beschikt over 36 aangepaste cores geklokt op 2,23 GHz (opnieuw met variabele frequentie)

Sommige rapporten, niet in de laatste plaats een CNET-interview met PlayStation-baas Jim Ryan, beweren dat de PS5 in staat zal zijn om 4K 120Hz te gamen - met resoluties die ergens in de toekomst 8K zullen bereiken.

Opslag en SSD


Opslag wordt geleverd door een solid-state drive (SSD) in plaats van de traditionele harde schijftechnologie die wordt gebruikt in PS3 en PS4. Het laden van games en het ophalen van items in de game gaat veel sneller.

De opslaggrootte zal kleiner zijn dan de 1TB die wordt geleverd met Xbox Series X en is vastgesteld op 825GB - vermoedelijk is dit vrije ruimte op een 1TB-schijf.

Maar er is een uitbreidbare NVMe SSD-sleuf voor een extra SSD, zodat je gemakkelijk een andere schijf aan de PS5 kunt toevoegen. Er is echter ook de mogelijkheid om een ​​externe schijf aan te sluiten, dankzij USB-ondersteuning - deze was natuurlijk ook beschikbaar op de PS4.

De datadoorvoersnelheden zijn ook indrukwekkend met 5,5 GB / s (Raw) maar meestal 8-9 GB / s aan gecomprimeerde gegevens.

De meegeleverde opslagruimte van 825 GB lijkt niet veel als je bedenkt dat zelfs voor PS4 Pro verbeterde games meer dan 100 GB per stuk kunnen duren (kijk bijvoorbeeld naar Read Dead Redemption 2, dat weegt minimaal 99 GB).

Iedereen die de harde schijf in de PS4 heeft verwisseld met een SSD-equivalent, weet al van enkele snelheidsvoordelen, maar de PlayStation 5 zal opmerkelijk snellere gegevensoverdrachtssnelheden combineren met ingebouwde verwerking om dit nog sneller te maken.

Om te demonstreren gebruikte Cerny een aangepaste versie van Marvel's Spider-Man in een demonstratie van 2019. Op de PS4 logt het scherm voor het snel laden van reizen in op ongeveer 15 seconden voordat Spidey op zijn nieuwe bestemming verschijnt. Op een PS5-devkit (destijds verborgen in een onopvallende toren in pc-stijl) duurde het 0,8 seconden.

Je kunt de demo zelfs met eigen ogen zien, want het is een video die is opgenomen door Takashi Mochizuki van Wall Street Journal en op Twitter is gepost.

Een andere leuke functie die veel gebruik zal maken van de SSD van de PlayStation 5 is "Activiteiten". Je kunt in wezen een game opnieuw starten op een specifiek niveau of rechtstreeks vanaf het startscherm racen. Je hoeft niet eerst het hele spel te laden.

3D-audio


Audiohardware wordt verbeterd via de AMD-chipset. Het bevat een aangepaste eenheid voor 3D-geluid die aanzienlijke audioverbeteringen belooft ten opzichte van huidige en vorige generatie machines, met een natuurlijk surroundeffect in normale hoofdtelefoons.

U kunt het potentieel van 3D-audio bekijken in deze demo van Sony's eigen 360 Reality Audio - zorg ervoor dat u luistert via een hoofdtelefoon.

4K Blu-ray


De standaard PS5 zet de PlayStation-traditie voort om met een schijfstation te komen. Wat meer is, terwijl Sony 4K Blu-ray voor PS4 Pro negeerde, draait het die beslissing voor PlayStation 5 om.

De digitale editie heeft uiteraard geen fysieke mediadrive.

PS5-gebruikersinterface


Het PlayStation-ontwerpteam heeft uiteengezet dat de PS5 een nieuwe gebruikersinterface zal hebben die een "100 procent revisie" heeft ondergaan van de PS4's.

"Omdat het een gebruikersinterface is, is het eerst praktisch, maar het is een geheel nieuwe visuele taal en een complete herarchitectuur van de gebruikersinterface", zei Matt MacLaurin, VP van UX-ontwerp bij PlayStation, in een LinkedIn-post in juni. De post is sindsdien verwijderd, maar zijn opmerkingen suggereren dat we iets verre van bekend kunnen zien.

Tot nu toe verscheen de enige plagerij van de nieuwe gebruikersinterface in die post, maar vervolgens getweet door Tom Warren van The Verge.

PS5 achterwaartse compatibiliteit en cloud-gaming


Een van de grote bevestigde functies is volledige achterwaartse compatibiliteit met PS4-games. Maar in tegenstelling tot de Xbox Series X zullen niet alle bestaande games compatibel zijn. In de "Road to PS5" -presentatie van maart 2020 zei Mark Cerny: "Bijna alle top 100 PS4-games werken bij de lancering op PS5". Dat valt een beetje tegen.

Er is echter onthuld dat, net als op de Xbox Series X, veel games die voor de PS4 worden gekocht, een gratis upgrade naar de PS5-versie krijgen wanneer je een upgrade uitvoert. Dit is te danken aan de uitgevers, maar velen, zoals EA en CD Projekt Red, hebben zich gecommitteerd aan het idee.

Wat betreft cloud-gaming, Sony's PS Now is nog steeds een lopend project - met honderden games beschikbaar voor PS4. Dus we betwijfelen of het bedrijf de service binnenkort de rug toekeert.

Inderdaad, de PS Now wordt naar verluidt verbeterd en opnieuw verpakt (en goedkoper gemaakt). Zoals Cerny zei tijdens zijn eerste Wired-interview: "We zijn pioniers op het gebied van cloudgaming en onze visie zou duidelijk moeten worden naarmate we op weg zijn naar de lancering."

Een deal met Microsoft om Sony-gamingdiensten over te schakelen naar zijn Azure-cloudservers zou zelfs kunnen leiden tot een verbetering van de latentie en andere technische functies van PS Now in het komende jaar. Sony wil zeker niet dat Google Stadia of Microsoft's eigen Project xCloud de cloudgamingmarkt zonder slag of stoot verovert.

De CEO van de gaminggigant gelooft dat PS Now een grotere deal kan worden in het licht van dergelijke rivaliteit: "We hebben echt veel bereikt, en waarschijnlijk veel meer dan mensen beseffen," vertelde Ryan aan CNET. "Het is onze bedoeling om voort te bouwen op die lessen en echt proberen om PlayStation Now later dit jaar en de komende jaren naar een hoger niveau te tillen."

Ook compatibel met PS5 zijn bestaande PlayStation VR-headsets.