Schade en letsel beperken

24 Aug 2021

Is er sprake van een brand in jouw bedrijfspand? Dan wil je uiteraard de omvang van de schade zo veel mogelijk beperken. Je wilt voorkomen dat werknemers gezondheidsschade oplopen. En daarnaast wil je dat zo veel mogelijk van jouw bezittingen behouden blijven. Maar wat moet je doen bij een beginnende brand? En hoe beperk je de schade en eventueel letsel? Dat zijn vragen waar je tijdens een BHV cursus antwoord op zult krijgen. 

Basiscursus BHV volgen 

Een BHV cursus is een bedrijfshulpverlening cursus. Zoals de terminologie al doet vermoeden, staat in deze cursus bedrijfshulpverlening centraal. Het betreft een breed begrip en dat zal je ook terug zien in de cursus. In de BHV basis cursus wordt namelijk aandacht besteed aan allerlei verschillende zaken. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je een beginnende brand moet blussen. Is de vlammenzee al te hoog? Dan weet jij na het volgen van de cursus hoe jij het pand moet ontruimen. Maar ook bij gezondheidsnoodsituaties kun jij voortaan adequaat optreden. Je leert tijdens de cursus  in het BHV oefencentrum namelijk hoe je met of zonder AED moet reanimeren. En ook het verlenen van eerste hulp bij bedrijfsongevallen komt aan bod. 

Locatie van de cursus 

Wil jij dat jouw werknemers een BHV cursus volgen? Maar vind je het niet wenselijk dat ze hiervoor naar een externe locatie moeten afreizen? Dan kun je voor BHV incompany kiezen. Dit houdt in dat de BHV cursus op de locatie van jouw bedrijf wordt gegeven. De werknemers hoeven in dit geval dus niet naar een externe locatie te komen. De instructeur komt dan gewoon naar jouw bedrijf toe. Het grote voordeel van een cursus op eigen locatie betreft het maatwerk dat geboden kan worden. De instructeur kan de cursus dan zo veel mogelijk aanpassen op jullie specifieke bedrijfspand. Zo ontstaat er echt een BHV cursus op maat. 

Waarom een BHV cursus zo belangrijk is

Wanneer meerdere werknemers een BHV certificaat hebben, geeft dat een geruststellend gevoel. Je weet zo zeker dat diverse mensen de juiste hulp kunnen bieden in het geval van een calamiteit. Alleen daarom al is het als werkgever raadzaam om te investeren in een bedrijfshulpverlening cursus. Maar het is daarnaast simpelweg ook verplicht. In de Arbowet wordt een werkgever namelijk verplicht om enkele werknemers als BHV-er aan te wijzen. Er staat letterlijk dat een werkgever zich door een of enkele bedrijfshulpverleners moet laten bijstaan. Hoe veel mensen een BHV certificaat moeten hebben, staat niet letterlijk vermeld. Het hangt van de grootte van de onderneming af hoe veel mensen een BHV cursus moeten volgen.