Bent u het scheren met saaie Gillette of Wilkinson mesjes zat? Waarom stapt u niet over op een open scheermes? Met een open scheermes wordt uw scheerritueel direct een stuk leuker. Het gaat ontspannen, vraagt iets meer vaardigheden van u en zorgt er voor dat u zich een stuk mannelijker voelt.

Shavette of Massief open scheermes

Er zijn grofweg twee verschillende soorten open scheermessen te onderscheiden. Allereerst heeft u een shavette. Dit is een open scheermes waar gemakkelijk verwisselbare mesjes in geplaatst kunnen worden. Een shavette is erg onderhoudsvriendelijk, zodra een verwisselbaar mesje bot is, kan u erg gemakkelijk een nieuw mesje in de houder plaatsen. Zo bent u dus altijd verzekert van een scherp open scheermes. Verder is er ook het massieve open scheermes. Dit is een scheermes uit één stuk gemaakt. Een massief open scheermes vraagt net iets meer onderhoud dan een shavette.

Onderhoud  klassiek Open scheermes

Voor elke scheerbeurt is het van belang dat u uw scheermes richt. Dit is mogelijk met de canvaszijde van een scheerriem. Door het mes licht tegen de riem aan te drukken en het snel heen en weer te bewegen. Nadat dit voor beide zijden gedaan is, is het tijd om het mes te polijsten. Dit kan door de lederen kant van de riem te gebruiken. Na elke scheerbeurt is het van belang dat het mes volledig drooggemaakt wordt. Als het mes nog iets vochtig blijft kan er roest op het mes komen. Zorg er dus voor dat het open scheermes opgeborgen wordt op een plek waar het niet vochtig is. Als laatste dient u het mes eens per maand goed bij te slijpen met een slijpsteen. Wanneer u merkt dat het scheermes eerder bot wordt is het aan te raden om dit al eerder te doen. Ook bewerken met pasta is een goede optie om het mes kwalitatief goed te houden. Ook dit wordt eens per maand aangeraden. U smeert de lederen kant van uw scheerriem in met pasta en wrijft uw massief open scheermes met snelle halen over de scheerriem.