Snowboarden maar dan op het water

22 Dec 2020

Heb je afgelopen zomer gewakeboard en wil je er zelf nu een aanschaffen, maar heb je eigenlijk geen idee waar je moet beginnen? Er komt een hoop kijken bij het aanschaffen van een wakeboard, je hebt veel verschillende soorten merken merken. Er zijn ook veel verschillende typen, maar ja welke is nou de beste? In dit artikel geef ik je tips over welke wakeboard je het beste kunt kiezen en leg ik uit wat voor verschillende wakeboards er zijn.

Verschillende wakeboards

Je hebt wakeboards die van verschillende materialen zijn gemaakt. De meeste wakeboards zijn gemaakt van kunststof met daaromheen een laag van glasvezel. Ook de maten en vormen van de boarden kunnen verschillen. Een van de wakeboard vormen is een rocker, deze is te verkrijgen in twee soorten: de continuous rocker en de three stage rocker. De verschillen tussen deze twee soorten boarden zijn dat dat de continuous rocker een vloeiende buiging heeft aan de voorkant tot aan de achterkant. Bij de three stage rocker zie je dat hij twee duidelijke buigingen heeft waardoor het bord in drie vlakken wordt verdeeld. Het is bekend dat een continuous rocker sneller gaat, dan een three stage board. Voor een beginnende wakeboarder is het goed als het board meer rocker heeft, hierdoor kan je rustig aan oefenen met wakeboarden. Hoe minder rocker je bord heeft hoe sneller je beweegt op het water. Een Wakeboard kopen is zeker niet goedkoop, dus probeer dus goed na te gaan wat voor wakeboard jij nodig hebt. Als je dus pas net begint met wakeboarden is het verstandig om voor een Continuous Rocker te gaan. Na een seizoen wakeboarden, kun je misschien overstappen naar een 3-Stage Rocker waardoor je sneller kan bewegen. 

Bindingen en schoenen

Naast het aanschaffen van een wakeboard, moet je ook bindingen kopen. Je hebt verschillende soorten bindingen zoals: open, gesloten, klittenband, veter en verwijderbare binnenschoenen. Het beste is om voor een binding te gaan die stevig en comfortabel aan je voet voelt. De afstelling tussen je voeten op de plank heet de stance, deze moet een comfortabel gevoel geven. De meeste wakeboarders kiezen voor een mini stance, hierbij is de afstand tussen de voeten klein. Maar er zijn ook mensen die wijde stance fijn vinden, dit betekend dus dat je voeten ver uit elkaar staan. Als jij echt een fanatieke wakeboarder bent en ook in de wintermaanden graag nog wakeboard, zou ik je aanraden voor closed toe boots te gaan. Hiermee voorkom je koude voeten en heb je ook een betere board controle. De meeste beginners leren wakeboarden met open toe boots. Deze schoenen zijn een stuk goedkoper dan de gesloten variant, en zit beter bij de hiel.