Verschillende haartransplantatie technieken toegelicht

06 Aug 2021

Veel mensen denken dat haaruitval de oorzaak is van stress of een tekort aan bepaalde vitamines. Dit kan inderdaad het geval zijn, maar haaruitval kan ook erfelijk zijn. Als haaruitval erfelijk is, is een deel van jouw haarzakjes gevoelig voor het hormoon DHT. Dit hormoon hindert de doorbloeding van een haarzakje. Gevolg hiervan is dat de groeifase korter wordt en de kwaliteit van een haar steeds verder achteruitgaat. Wordt haaruitval veroorzaakt door het DHT-hormoon? Dan is een haartransplantatie het overwegen waard. De getransplanteerde haren komen uit de haarkrans van jouw achterhoofd. Deze haren hebben een andere genetische aanleg. Haren kunnen overigens op verschillende manieren getransplanteerd worden. Hieronder zetten we de bekendste technieken op een rijtje.
 

Follicular Unit Transplantation (FUT)

In nagenoeg iedere haarkliniek kun je kiezen voor Follicular Unit Transplantation. Dit is sinds jaar en dag één van de populairste technieken voor het transplanteren van haren. Hoe deze techniek precies in zijn werk gaat? Dat lichten we hier in het kort toe. Bij de FUT-techniek neemt een professional een stripje huis weg uit de haarkrans van jouw achterhoofd. Doordat dit stripje meerdere haarwortels bevat, kunnen er in een relatief kort tijdsbestek veel haren getransplanteerd worden.

De FUT-techniek neemt weliswaar weinig tijd in beslag, maar er kleeft ook een nadeel aan. Doordat er een stripje huid wordt weggenomen, ontstaat er een wond. Deze wond is te groot om uit zichzelf te genezen, waardoor hechten noodzakelijk is. Kies je voor een FUT haartransplantatie? Dan blijft er altijd een litteken zichtbaar na de ingreep. Dit hoeft overigens geen probleem te zijn. Omdat het haar op het achterhoofd vaak redelijk lang is, valt het litteken meestal niet op.
 

Follicular Unit Extraction (FUE)

Wil je liever geen litteken overhouden aan een haartransplantatie? Kies dan voor de FUE-techniek. Follicular Unit Extraction is de nieuwste manier van haarimplantatie. Bovendien wordt deze techniek beschouwd als de minst ingrijpende. Dit komt vooral door de manier waarop haren getransplanteerd worden. Met behulp van een holle micronaad of een boortje worden de haarwortels namelijk een voor een uit de haarkrans van jouw achterhoofd gehaald. In het ontvangstgebied worden kleine sneetjes gemaakt, waardoor de haren rechtstreeks geïmplanteerd kunnen worden.

In tegenstelling tot de FUT-techniek ontstaan er bij een FUE haartransplantatie slechts kleine wondjes. Jouw lichaam zorgt ervoor dat er een korstje op deze wondjes komt, waardoor ze vanzelf helen. Hechtingen zijn hierdoor overbodig. Grote voordeel hiervan is dat een buitenstaander alleen in de dagen na de ingreep kan zien dat je een haartransplantatie ondergaan hebt. Zodra de wondjes eenmaal hersteld zijn, ziet niemand dat je bij een haarkliniek bent geweest voor een ingreep.


Wat is de beste methode?

Omdat een FUE haartransplantatie als minst ingrijpend beschouwd wordt, kiezen de meeste mensen tegenwoordig voor deze techniek. Begrijpelijk, want je houdt geen littekens over als je kiest voor een FUE haartransplantatie. Daarbij komt dat je sneller herstelt van de ingreep dan wanneer je kiest voor de FUT-techniek. Toch is FUE niet altijd de beste methode. Zo neemt de FUE-techniek meer tijd in beslag. Dit komt doordat de haren een voor een uit jouw hoofdhuid worden weggenomen.

Het kan ook zijn dat de FUT-techniek beter aansluit bij jouw wensen. Heb je bijvoorbeeld rugklachten? Dan raden wij jou niet aan voor een FUE haartransplantatie te kiezen. Bij deze techniek moet je namelijk lange tijd zitten en dat is niet bevorderlijk voor jouw rug. Bij de FUT-techniek hoef je hier niet bang voor de zijn. Doordat er een stripje huid wordt weggenomen, neemt een behandeling minder tijd in beslag.