Waarom het goed is om jaarlijks je zorgverzekering te checken

13 Jun 2022

Zeg eens eerlijk: hoe vaak verdiep jij je in je zorgpolis? Je mag eerlijk zijn hoor, want nee, je bent echt de enige niet die dit eigenlijk nooit doet. Of misschien alleen als je opeens een hoge rekening van een zorgverlener ontvangt, en je geschrokken na gaat kijken waarom je deze niet vergoed hebt gekregen. Toch is het echt goed om hier jaarlijks even wat tijd voor te maken. Vaak is een uurtje al voldoende. Dat kan nare verrassingen of te hoge kosten namelijk vaak voorkomen.

Je hebt maar één keer per jaar de kans om over te stappen

Een goede reden om ieder jaar de polis van je verzekering na te lopen, is dat je maar één keer per jaar de kans hebt om over te stappen. In de laatste maanden van het jaar zal je verzekeraar je informeren over de dekkingen en kosten voor het volgende kalenderjaar. Hoe ziet de ziektekostenverzekering 2022 of 2023 eruit? Zodra je deze informatie hebt, is het goed om even te kijken of deze nog steeds past bij wat jij nodig hebt. Wil je liever een wat lagere dekking, of op bepaalde gebieden juist een hogere? Ben je benieuwd of een andere verzekeraar met dezelfde dekking niet goedkoper is? Dan is het tijd om even wat verzekeringen met elkaar te vergelijken. Wacht daar niet te lang mee, want op 1 januari moet je de overstap wel hebben gemaakt. Anders zit je gewoon weer een jaar aan je verzekering vast.

De dekking van je aanvullende verzekering kan ieder jaar veranderen

Een andere goede reden om jaarlijks je verzekering te checken, is omdat de dekking kan veranderen. Dat kan gelden voor het verplichte deel van je verzekering, de basisverzekering. De basisverzekering 2022 is net weer wat anders dan die van 2021. Overstappen naar een andere verzekeraar heeft daarbij echter weinig nut, omdat de dekking wettelijk bepaald wordt en bij iedere verzekeraar gelijk is.

Ook je aanvullende pakketten kunnen echter ieder jaar iets veranderen, en die zijn wel verschillend per verzekeraar. Kijk dus even of je nog steeds even vaak naar de fysio kan als je gewend bent, en of de tandarts nog steeds goed wordt vergoed. Is dat niet naar je wens meer, dan is overstappen vaak de beste optie.

Niet altijd meer de goedkoopste

Naast de dekking, kan ook de premie ieder jaar veranderen. Dat geldt voor de basisverzekering, waarvan de dekking weliswaar vaststaat, maar waarvoor iedere verzekeraar wel een eigen premie mag berekenen. En ook de aanvullende pakketten veranderen ieder jaar een beetje qua kosten. Stijgen de kosten van jouw verzekering? Of vraag je je af of een andere verzekeraar geen lagere kosten berekend? Dan is het goed om er een paar met elkaar te vergelijken, en over te stappen als je elders voor een lager bedrag net zo goed verzekerd kan zijn.