Waarom smaakt een wijntje bij het diner zo lekker?
19 Oct 2021
Ga je uit eten in een chique restaurant, dan is daar doorgaans een wijnkaart aanwezig, en niet zelden ook een sommelier die enkel en alleen is aangenomen om de juiste wijnen bij het juiste gerecht te adviseren. Vaak staan bij de gerechten op de menukaart zelfs al wijnsuggesties aangegeven. Makkelijk, want zo maak je al snel de juiste keuze. Maar waarom drinken we eigenlijk zo graag wijn bij het diner? Is een ander drankje, bier of frisdrank, niet net zo lekker?
De smaken versterken elkaar
De reden waarom de meeste mensen bij vlees wijn bestellen, is omdat de smaken ervan elkaar goed kunnen versterken. Net als een goed stuk vlees is met name rode wijn ook erg vol en rond van smaak, en kent deze verschillende tonen. Door de juiste wijn met het juiste vlees te combineren gaan deze smaken elkaar versterken. Soms doordat ze bij elkaar aansluiten, maar ook wel eens om dat ze juist bijna tegenovergesteld zijn. Het is de combinatie die iets extra lekker of interessant maakt, zoals dat ook bij het bereiden van goede diners gebeurt. Een smaak kan op zich al goed zijn, maar gecombineerd met een andere pas helemaal tot leven komen.
Om die reden is wijn bij wild bijna een gegeven. Juist wild vlees is enorm rijk van smaak, en bevat vaak veel meer smaak dan we gewend zijn. Door de juiste combinatie met een wijn op te zoeken, krijgen de smaken meer karakter en komen ze nog beter tot hun recht.
Als smaken elkaar tegenwerken
Waar de smaken van wijn en vlees elkaar op een positieve manier kunnen beïnvloeden, kan dat natuurlijk ook omgekeerd het geval zijn. Kies je een wijn die helemaal niet bij een bepaald soort vlees past, dan zal niet alleen de wijn je slecht smaken, de kans is groot dat het vlees ook niet lekker uit de verf komt. Een goede adviseur kan dit soort smaakproblemen doorgaans voorkomen, dus in een goed restaurant zou het je niet mogen gebeuren.
Wil je er zeker van zijn dat de smaak van je drankje dat van de gerechten niet beïnvloedt? Niet positief, maar zeker ook niet negatief? Dan is er eigenlijk maar één drankje dat je met een gerust hart in kunt (laten) schenken. Water is vrijwel neutraal van smaak, en zal nooit vloeken met je maaltijd. De prettige smaken worden niet extra benadrukt, wat jammer kan zijn, maar je loopt ook niet het risico dat de smaken van je drankje zullen vloeken met die van de maaltijd. Wil je dus geen enkel risico nemen, of is er niemand die je kan adviseren over de juiste wijn, schenk dan maar het best een glaasje water in voor bij de maaltijd.