Wat is ripple?

15 Jun 2021

We kennen allemaal wel de bitcoin en ethereum, maar je hebt daarnaast ook de virtuele munt ripple. Je hoeft ook geen expert te zijn om te weten dat de koersen van de cryptomunten blijven stijgen. De bitcoin is de grote winnaar, deze munt had begin januari 2021 een waarde van boven de 30.000 dollar. Naast deze bekende munt zijn er ook kleinere valuta te vinden binnen de wereld van de cryptomunten. Een daarvan is namelijk ripple, deze heeft net zoals de bitcoin een wisselende koers. Maar wat is precies ripple en waarom is het interessant om te investeren in deze digitale munt. 

Wat is ripple koers?

Niet alleen grote bedrijven kunnen investeren in cryptomunten. Consumenten en particulieren kunnen namelijk ook investeren in bitcoin of ripple. Ripple is in tegenstelling met bitcoin geen officiële cryptovaluta. Het is namelijk in handen van een groot bedrijf, hierdoor is ripple een minder grote concurrent voor banken. Ripple is toch wel een vorm van digitaal geld, je kunt er namelijk digitaal mee betalen. De valuta achter ripple kun je herkennen aan de benaming XRP. Ripple is dus wel anders dan de bitcoin, hierdoor wordt de waarde van deze munt bepaald door handelaren. Het blijft nog steeds een spelletje van vraag en aanbod. Wanneer je de ripple koers ziet stijgen, betekent het dat er meer vraag dan aanbod is. Het is verstandig om ripple kopen wanneer er veel aanbod is, dan kan je het inkopen voor een lage prijs. 

Het verschil tussen ripple en bitcoin

Ripple en bitcoin zijn beide cryptocurrencies, maar daarnaast zijn er niet veel overeenkomsten. Een eigenschap van bitcoin is dat het een wereldwijde netwerk heeft van computer, die gezamenlijk een boek bijhouden. Transacties worden bijgehouden en opgelost door een wiskundige rekensom, hierdoor worden transacties toegevoegd aan het boek. Dit wordt ook wel de blockchain van de bitcoins genoemd. Het ripple netwerk werkt heel anders, wanneer er een transactie wordt voorgesteld worden er door nodes gekeken of de transactie valide is. Als ze valide zijn worden ze toegevoegd aan het netwerk. Een andere manier waarin Ripple zich onderscheid van bitcoins is de transactiesnelheid sneller. De transactie bij ripple is vier seconden, bitcoin heeft tien minuten. 

Wat is XRP?

Het ripple platform zou best waarde kunnen hebben als het zijn claims kan waarmaken. XRP echter niet perse nodig om Ripple als technologie te laten functioneren. Banken hebben niet perse RXP nodig om dollars of andere munteenheden te versturen over het Ripple netwerk.

Ripple kopen

Je kunt ripple op verschillende manieren aanschaffen. Je kunt namelijk je bitcoins of andere cryptocurrencies omruilen voor XRP. Maar je kan natuurlijk ook gewoon via iDEAL XRP kopen. Kijken wel goed bij welke website je XRP koopt.