Welke energiebronnen in huis kosten meer geld dan nodig is?

16 Nov 2020

Ongemerkt verbruiken de meeste huishoudens meer energie dan nodig is. En dit kan flink oplopen in de portemonnee en is daarbij natuurlijk minder gunstig voor de CO2 uitstoot. Daarom wordt het tijd om nu actie te ondernemen en na te gaan welke energiebronnen in huis onopgemerkt meer geld kosten dan nodig is.

Besparingstips

Er zijn diverse opties om te besparen om je energiekosten. Zo verbruiken elektronische apparaten 75% van de energie in stand-by stand. Door bij deze apparaten de stekker eruit te halen, worden kosten bespaard, zonder dat je er erg in hebt. Hierbij denkend aan bijvoorbeeld de stekker van het koffiezetapparaat dat na gebruik uit het stopcontact wordt gehaald of de stekker van een lamp die alleen s ’avonds wordt gebruikt. Het zijn simpele oplossingen, maar dragen wel bij aan vermindering van energiekosten. Daarnaast is het vervangen van gloeilampen voor LED verlichting ook een uitstekende besparingstip. De LED verlichting kost dan in de aanschaf wel iets meer dan de gewone gloeilampen, maar gaan dan ook langer mee en zijn ze ongeveer 85% zuiniger dan de gloeilampen. Ook wordt het milieu zo minder belast, dus een win-win situatie. Mocht het zijn dat je niet meer in een ruimte bent, dan is het handig de verlichting uit te schakelen. Ook energiezuinige apparaten werken mee aan vermindering van energiekosten. Hoe beter het energielabel is, denkend aan de A klasse, hoe zuiniger het apparaat werkt. Helaas zijn deze apparaten wel wat duurder in de aanschaf, maar dan heb je er ook wat voor terug en verdien je het verschil in stroomverbruik wel terug. Een ander voorbeeld is de droger niet gebruik als je die wel hebt en de was laten drogen op een rekje. Dit bespaard ook wat aan energie.

Onderhoud huis

Naast de elektronische apparaten in huis, kun je ook kijken of bepaald onderhoud in huis nodig is. Hierbij denkend aan tochtdelen in het huis. Vaak doe je de verwarming wat hoger aan op het moment dat je het koud krijgt, maar het is goed na te gaan of er geen spleten of kieren zijn die de tocht doorlaten. Dit kan gedicht worden door het aanbrengen van tochtstrips bij ramen en deuren of kitten bij raamkozijnen als hier tocht door heen komt. Ook isolatie speelt een belangrijke rol in het verbruik van energie. Door het aanbrengen van dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie kan al heel wat winst in worden behaald. En het voordeel voor deze isolaties is dat er vaak subsidie voor wordt gegeven vanuit de overheid of gemeente. Het hebben van dubbele beglazing in huis scheelt ook een hoop en houdt de warmte binnen. Het verwarmen van het huis kan door middel van de aanschaf van een warmtepomp. Dit is een alternatief voor een gasketel en maakt geen gebruik van gas, maar elektriciteit die het haalt van de al aanwezige warmte in huis.
Naast alle bovengenoemde besparingstips, kun je erop letten om minder water te verbruiken. Doordat er minder water opgewarmd moet worden, vindt weer een besparing plaats op de energierekening en uiteraard ook op de waterrekening. Maar ook het water minder warm te maken kan ook al schelen. Dan kun je nog denken aan het installeren van een zogeheten slimme thermostaat. Zo kun je aangeven wanneer je wilt dat de verwarming aan gaat en weer uit. Ook geeft het inzicht in jouw verbruik. Het aanschaffen van zonnenpanelen door het opwekken van zonne-energie is ook voordelig. Ook hier wordt op de aanschaf van de panelen subsidie gegeven.


Energievergelijken

Je hebt genoeg websites om diverse energieleveranciers met elkaar te vergelijken en hieruit de goedkoopste energieleverancier eruit te halen die voldoet aan jouw wensen Dit levert heel wat voordeel op per leverancier. Het is sowieso altijd goed jaarlijks na te gaan of je nog goed zit bij de leverancier waar je voor hebt gekozen. Je hebt daarnaast invloed in wat voor soort energie te ontvangt, hierbij denkend aan de bekende groene energie waarbij op een duurzame manier energie wordt opgewekt en zo het milieu minder belast. Daarbij stunten de energieleveranciers met hun prijzen om de meeste klanten binnen te halen, dus hier kun jij je voordelen wel uithalen. Ook voor energie vergelijken zakelijk kun je je voordeel doen als bedrijf om energie te besparen. Op de vergelijkingswebsite kun je nagaan of energie vergelijken zakelijk voor jouw bedrijf wat oplevert.