Welke wijn haal jij in huis voor de feestdagen?

28 Dec 2021

De feestdagen, dat zijn voor veel mensen toch de bijzonderste dagen van het jaar. Gezellig met familie en/of vrienden samenkomen. Uitgebreid eten en drinken, genieten van de tijd die jullie samen hebben. Dan wil je niet zomaar iets op tafel zetten. Waarschijnlijk denk je goed na over het kerstmenu, of het nu gaat om een uitgebreide driegangen maaltijd of wanneer je mensen allemaal zelf iets laat bereiden. Je wilt dat iedereen écht lekker kan eten, en laat niets aan het toeval over. Ook niet als het om wijn gaat.

 

Wijn die past bij wat er op tafel staat

Wil je goede wijn in huis halen voor tijdens het kerstdiner? Dan is het wel zo handig om eerst te weten wat je eigenlijk qua diner gaat serveren. Zomaar een wijn kopen omdat hij je wel lekker lijkt, dat is niet echt een optie. Niet om bij het diner te serveren, althans. Wil je ook wanneer je niet aan tafel zit een wijn in kunnen schenken, dan kun je op zich kiezen wat je wilt. Voor jezelf haal je uiteraard je favoriete wijn in huis, het is tenslotte feest. Maar houd ook een beetje rekening met je gasten. Zorg dat je, afhankelijk van wat zij graag drinken, in ieder geval een keuze hebt tussen rood en wit, en probeer daarbij een beetje te kijken naar de voorkeuren van je bezoekers. Heb je deze niet in kaart? Kies dan voor niet al te uitgesproken wijnen, maar ga voor neutralere soorten. Een Chardonnay wordt door veel mensen als makkelijk drinkbaar gezien, en zal bijvoorbeeld sneller in de smaak vallen bij de meeste gasten dan een zware, rode wijn.

Ga je de wijn voor bij het diner uitzoeken, dan houd je natuurlijk goed rekening met wat er op tafel staat. De beste kerstwijnen zijn vaak rood, omdat we op deze dagen nu eenmaal vaak vlees eten. Veel rode wijnen combineren uitstekend met vlees, maar kijk altijd even goed naar wat voor soort vlees je precies serveert, en welke wijn daarbij het best past. Geen vlees op het menu, of ga je voor de wat minder uitgesproken smaak van kalkoen? Ook dan is er een wijn te vinden die de smaak goed aanvult of juist een mooi contrast vormt.

Het mag best een beetje feestelijk zijn

Kies je wijn uit voor de feestdagen, dan mag je best een beetje uitpakken. Kies eens een wijn uit dezelfde streek als waar je favoriet vandaan komt, maar dan in een wat hoger prijssegment. Of haal die wijn die je er al een hele tijd hebt liggen, wachtend op een bijzondere gelegenheid, uit je eigen kelder. Het is feest, je bent samen met dierbaren. Dat mag gevierd worden, toch?