Zuinig op je gezondheid

30 Sep 2021

Je gezondheid is het meest kostbare bezit dat je hebt. Het is daarom belangrijk om er zuinig op te zijn. Hoe je dit doet? Uiteraard door gezond te leven. Maar het kan daarnaast heel waardevol zijn om je gezondheid regelmatig te laten checken. Want waarom zou je pas medisch onderzoek laten uitvoeren als je al klachten hebt? Voorkomen is immers beter dan genezen.

Gezond leven

Door jezelf een gezonde levensstijl aan te leren kun je een aantal ziektes en kwalen voor zijn. Daarbij komt dat, wanneer je wel ziek wordt, je eerder hersteld als je in een goede gezondheid verkeert. Besteed daarom voldoende aandacht aan je voeding; eet gevarieerd en zorg dat je genoeg vitamines binnenkrijgt en drink voldoende water. Daarnaast is voldoende slaap ook erg belangrijk. Bij een gezonde levensstijl hoort ook genoeg lichaamsbeweging. Het beste is om in ieder geval dertig minuten per dag te bewegen. Je kunt dan naar de sportschool gaan of bijvoorbeeld gaan hardlopen. Ben je niet zo’n liefhebber van sport? Overweeg dan eens om iedere dag te gaan wandelen; dan kom je toch aan de beweging die je lichaam nodig heeft. Verder houd je je lichaam gezond door weg te blijven van cafeïne, nicotine en alcohol.    

Preventief medisch onderzoek

Veel mensen gaan pas naar een dokter toe als ze zich niet goed voelen. De reguliere medische zorg is ingericht op het genezen van mensen met lichamelijke klachten. Maar waarom zou je eigenlijk wachten totdat je klachten krijgt? Dit doe je met je auto toch ook niet? Een auto krijgt ook jaarlijks een beurt zodat eventuele defecten tijdig kunnen worden gedetecteerd. Gelukkig kun je dit met jouw gezondheid ook doen. Je hoeft niet af te wachten totdat je lichamelijke klachten krijgt. Je kunt namelijk ook preventief een bodyscan laten uitvoeren. Deze scan kun je zien als een uitgebreid medisch onderzoek dat jouw gehele gezondheid in kaart brengt. Eventuele risicofactoren of bestaande aandoeningen kunnen worden gedetecteerd. Een waardevol onderzoek dus dat je gewoon zonder doktersverwijzing kunt laten uitvoeren. 

Overige onderzoeksmethoden

Een MRI scan is een radiologisch onderzoek dat vaak wordt ingezet voor diverse doeleinden. Deze onderzoeksmethode kan namelijk veel inzicht geven in jouw gezondheid. Maar een MRI scan geeft niet altijd waterdichte resultaten. Daarom wordt er ook vaak gekozen voor aanvullende onderzoeksmethoden. Zo kan er naast een volledige MRI scan of een MRI hersenen bijvoorbeeld ook een laboratoriumonderzoek worden uitgevoerd. Van het onderzoeken van bloed tot het onderzoeken van urine. Deze laboratoriumonderzoeken kunnen erg waardevol zijn als aanvullende onderzoeksmethoden op een MRI scan. Daarnaast wordt een bloedonderzoek ook regelmatig ingezet bij de gerichte opsporing van bepaalde aandoeningen. Er zijn dus diverse waardevolle medische onderzoeksmethoden mogelijk.